Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Thomas Millroth: Mörker över en tidigare mäktig kulturstad

Efter kultur- och fritidsnämndens senaste sammanträde hotas Lunds konsthall att stängas. Det är så upprörande och förvånande, att jag måste fråga mig, hur konsten i Lund egentligen har det?

För inte så länge sedan kastades konstnärerna ut från ateljéerna i S:t Lars utan att erbjudas en realistisk ersättning. Och nu själva Lunds konsthall! En av stadens mest kända kulturinstitutioner med snart sextio år på nacken.
Läs också Konsthallen kan läggas ner
Men det finns ett pågående förfall med vidhängande klåfingrighet. Minns, hur förra kulturnämnden till varje pris försökte misstänkliggöra och få bort konsthallschefen Åsa Nacking. Det misslyckades tack vare en intensiv debatt i Sydsvenskan. Kulturledningen i staden var mycket otydlig i ärendet, och jag vet inte vad kulturchef Chris Schenlaer spelade för roll i det hela. Hon var nog mest litet besvärad.
I alla fall blev kultur- och fritidsnämnden en visa över hela landet, ett exempel på förtroendevalda som inte kunde hålla fingrarna i styr. Så blev det val, nya politiker kom, och jag trodde de hade lärt sig något av tidigare övertramp.
Icke så! Enligt nämndsbeslut den 10 december ska en ”rekonstruktion av Lunds konsthall med syfte att förändra och modernisera verksamheten för att passa in den i framtidens Lund” genomföras, vilket ”kan innebära en nedläggning av befintlig verksamhet för att ge plats åt en förnyad”.
Läs också Beslut chockar konsthallschef och personal
Konsthallen läggs alltså ner och lokalerna kommer att användas för annat. Dagens kvalificerade utställningsprogram med svensk och internationell konst kan vi nog se oss om efter. Det är ju den som hela tiden varit måltavla för kritiken. Angreppen på konsthallens program har pågått länge nu, både öppet och dolt. Nu senast diskuterades internt en omorganisation, där någon annan än Nacking skulle ta hand om programläggningen, för att skapa ett ”bredare” utbud.
Att det nya beslutet att rekonstruera konsthallen är samma andas barn kan väl inte vara en tillfällighet.
Det är ett stort ärende, som berör personal, stad, region. Ändå har inga diskussioner förts med de berörda. Ärendet låg på bordet vid sammanträdet. Hur står det till med demokratin? Beslutsgångar måste vara genomskinliga. Det här är samma försök att mörka, som styrelsen för konstmuseet i Kalmar använde, då chefen Bengt Olof Johansson sparkades. De fick bakläxa och beslutet revs upp.
En gång var Lund en mäktig kulturstad med Skissernas museum, Lunds konsthall, några av landets viktigaste gallerier. Här verkade poeter och konstnärer som idag är inskrivna i vår historia.
En av dem, Göran Sonnevi, skrev för länge sedan: ”Skymningen faller / Ansiktet närmar sig mörkret”. Det visade sig vara en profetia.
Kulturchefen är inte minst tillsatt att verka för konsten. Det är för lätt för chefstjänstemän att gömma sig bakom politikerna. Chris Schenlaer, vill du stänga konsthallen?
Gå till toppen