Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

En sagovärld att krypa in i

Hus + boll = träd, vuxentillåten

Ystads konstmuseum, t o m 17/1.
Konstmuseet är ofta en bra arena för barn att möta ”vuxenkultur”. Andra kulturuttryck är svårare, men barn kan hitta ingångar i bildkonst. Utställningen på Ystad konstmuseum är dock extra barnanpassad: inga väggtexter och inget man måste stå på tå för att se. Fyra konstnärer deltar, tre med helt nya verk.
Lisa Ewald, "Utan titel".Bild: Lucas Gölén
Det rör sig från barnbildspråk, som i serietecknaren Lisa Ewalds stora färgglada väggmålning av ett strandslandskap, till Danilo Stankovics säregna, och alltid lika säkra, gestaltning. ”Mellan fälten” är en dunkel installation med halmfigurer och en liten stuga med självlysande golv. Det är spännande, en sagovärld att krypa in i, men också en gripande lek med en obestämd bonderomantik.
Mer avskalat är Egill Sæbjörnssons två videoinstallationer "Fem lådor" från 2009 och "Pingpong dans" från 2006 som blandar film med objekt. Pingisbollar projicerade på väggen far mellan två hinkar. Det är originellt och roligt, samtidigt som frågor väcks om skillnader mellan det fysiska och det virtuella.
Sissel Tolaas ”Luktlek” går ut på att skrapa på väggfärg och gissa dofter. Barn uppmuntras att använda sinnena - titta, lyssna, klämma - men inte lika ofta att lukta. Verket är en introduktion till sinnet som kanske är det mest personliga. Hur luktar trädgård, avgaser, svett?
Tyvärr är utställningsrummet väl vitt och kalt med mycket tom yta mellan verken. Kanske är det praktiskt när en skolklass rullar igenom, men en lite mer inbjudande utställningsdesign hade gynnat helheten.
Gå till toppen