Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Romson "omtumlad" av nya avtalet

Sveriges miljö- och klimatminister Åsa Romson ser påtagligt nöjd ut sedan klimatavtalet klubbats igenom.
— Jag är omtumlad över att äntligen se ett färdigt klimatavtal, säger hon på plats i Paris.

— Detta är historiskt. Det hade visserligen behövts redan för tio år sedan, men jag är glad och stolt över resultatet av den här konferensen. Avtalstexten blev aldrig urvattnad under processens gång vilket sådana här texter ofta blir, säger Romson.
Hon skiner med hela ansiktet och det är uppenbart att den enorma glädjen som präglat avslutningen på mötet smittat av sig.
— Det här är stort på många sätt, säger hon.
Hon är inte nöjd med alla bitar. Hon hade velat se att det långsiktiga målet hade preciserats med tydliga utsläppsbanor och årtal. Istället talas det om att uppnå balans mellan utsläpp och kolsänkor under "andra halvan av det här århundradet"
— Det var som att man inte riktigt orkade med att ha både ett mål på 1,5 grader och ett skarpt formulerat långsiktigt mål.
Motstånd från vissa oljestater kan också ha spelat in.
— Oljestaterna har haft vissa problem. De framställer sig själva som offer, men det är knappast så att jag sitter och tycker synd om Saudiarabien nu, säger hon.
Gå till toppen