Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Fritt wifi prövas på båda sidor Sundet

Redan till jul ska försöket vara igång med fritt trådlöst nät på båda sidor av Öresund. Först i världen, meddelar Öresundskomiteen.

Bild: Stefan Ed (arkiv)
Det blir inget sammanhängande nät över Sundet. Men det ska upplevas så, eftersom inloggningen blir densamma i Helsingborg, Lund, Köpenhamn och Helsingör. Och det är bara i första etappen – fler kommuner är redan med i samarbetet, men ansluts senare.
– Vi ska starta stegvis och se hur det går. Försöket börjar i Helsingborg nästa vecka, eftersom staden kommit längst, säger Öresundskomiteens projektledare Patrik Widerberg.
Det räcker att man som användare loggar in en enda gång i någon av de fyra städerna, och sedan sköter telefonen själv det, när man vistas i en internetzon i någon av de fyra städerna. En förutsättning är förstås att man ställt in telefonen på automatisk inloggning.
Om du ser ett nätverk som heter Copenhagenskane, så har du hittat en av de platser där det testas. Inom några månader ska de bli allt fler. När hela Öresundsregionen är täckt är ännu oklart.
– Det är olikheter i lagarna i de båda länderna. I Danmark får tjänsten vara gratis bara en timme, därefter får man betala. Så till en början kopplas man ner efter en timme, sedan ska vi ordna en betallösning.
Systemet bygger på att att man ger till exempel kommunala nät samma inloggning och på så sätt kopplar ihop dem. Ett exempel är Helsingborgs öppna stadsnät, som fick godkänt av Konkurrensverket under måndagen – se annan artikel.
Men systemet bygger på att även Skånetrafiken och privata aktörers nät ska kunna anslutas till det övergripande nätet i en senare etapp, om de vill.
Vad nätet slutligen ska heta blir en fråga för politikerna, betonar Patrik Widerberg.
Malmö är inte med i första omgången?
– Malmö är oerhört offensiva, men ansluter senare.
Gå till toppen