Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Pontus Pålsson förnekar efterforskande av källa

Åstorpspolitikern Pontus Pålsson ställdes på måndagen inför rätta åtalad för att ha försökt spåra SVT Sydnytts källa.

Pontus Pålsson.Bild: Sonny Thoresen
Rättegången är unik. Det är första gången en förtroendevald politiker åtalats för brott mot det så kallade efterforskningsförbudet i yttrandefrihetsgrundlagen.
Lagstiftningen är till för att skydda anställda i offentlig verksamhet som vill lämna uppgifter till journalister. Arbetsgivaren får inte försöka ta reda på om en anställd lämnat uppgifter till media.
– Det är förbjudet att börja söka källa och det är absolut förbjudet att fråga, sa åklagaren Bo Birgersson under sin sakframställan.
I ett mejl till en anställd i Åstorps kommun frågade Pontus Pålsson om denne blivit intervjuad om honom av SVT. Mejlet skickades i samband med att SVT gjorde ett inslag som handlade om att Pontus Pålssons beteende mot anställda i kommunen blivit ett arbetsmiljöproblem, något tidningen också berättat om.
En av de viktigaste frågorna för tingsrätten att ta ställning till är om Pontus Pålsson i rollen som förtroendevald politiker är att betrakta som myndighetsföreträdare.
Det anser Justitiekanslern, som väckt åtalet.
Pontus Pålsson var när han skickade mejlet andre vice ordförande i kommunstyrelsen.
Han själv anser att han skickat mejlet som privatperson och att han därför inte agerat brottsligt.
– Han vidgår att han ställt frågan. Men han förnekar ansvar. Dels att det var syfte att efterforska, dels att det var i egenskap som myndighetsföreträdare som han ställde frågan, säger advokaten, Andreas Ljungberg.
Politikern uppger också att han uppmanat SVT:s reporter att kontakta den anställde, och att han ville kontrollera om kontakt tagits.
– Det är ett klart missförstånd, eftersom jag uttryckte mig dåligt, säger Pontus Pålsson.
Han anser också att han inte haft det inflytande som normalt kommer med rollen som andre vice ordförande i kommunstyrelsen, bland annat på grund av en uppmärksammad tvist om att han nekats tillgång till kommunledningens lokaler.
Pontus Pålsson är även åtalad för att ha ställt liknande frågor till en annan anställd på telefon. Det förnekar Pontus Pålsson.
Under den första rättegångsdagen hölls förhör med de berörda kommunanställda. Båda vittnade om att de blivit illa berörda och förvånade när de fick frågor om sina kontakter med media.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen