Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Stilla november på bostadsmarknaden

Prisökningarna på bostäder är över. I alla fall för i år. I Stockholm backade till och med priserna på bostadsrätter i november.
Men det är för tidigt att säga om överhettningen på bostadsmarknaden gått över.

Det är fortfarande hög omsättning på bostadsmarknaden, men prisökningen avtog i november, enligt nya siffror. ARKIVBILD.Bild: Tomas Oneborg / SvD / TT
Priserna på villor och bostadsrätter stod stilla i november, enligt färska siffror från Svensk Mäklarstatistik. Hox-index, som tar hänsyn till vilken typ av bostad som sålts, visar att priserna till och med backade något, ner 0,6 procent. I centrala Stockholm och Göteborg sjönk priserna med mellan 0,5 och 2 procent.
Det är andra månaden i rad som den överhettade bostadsmarknaden visar tecken på att falna. Fast ännu går det inte att blåsa faran över, enligt Per-Arne Sandegren, analyschef på Svensk Mäklarstatistik.
— Det är normalt för säsongen. Men i oktober och november har vi haft en lite skarpare, lite häftigare inbromsning än vanligt. Den verkliga temperaturmätaren kommer vi att få i januari och februari då marknaden brukar ta fart igen.
I förra veckan redovisade banken SEB sin Boprisindikator. Den visade för tredje månaden fallande förväntningar på bostadspriserna.
I somras stämde Konjunkturinstitutet (KI) in i kören som varnar för att hushållens snabbt växande skuldsättning och en eventuellt bristande bostadsbubbla hotar Sveriges ekonomi. KI:s prognoschef Jesper Hansson tycker inte att novembersiffrorna ger anledning till minskad oro.
— Det finns ett väldigt tydligt säsongsmönster, så det är alldeles för tidigt. Möjligen är det positivt att priserna inte fortsatt att öka i samma takt och att hushållens förväntningar är något lägre, säger Hansson.
På årsbasis är prisökningstakten mycket hög. De senaste tolv månaderna har priserna på bostadsrätter stigit med 16 procent och på villor med 12 procent. Det är de överlägset högsta siffrorna för en novembermånad de senaste fem åren. Så sent som i november 2011 redovisades sjunkande priser räknat på helår.
Omsättningshastigheten fortsätter att vara mycket hög. På bostadssajten Hemnet slogs i november rekord i antalet nya bostadsrätter, samtidigt som utbudet är rekordlågt. Det tyder på mycket hög efterfrågan och att affärerna går fort.
— Omsättningshastigheten har inte minskat. Det ska bli mycket intressant att se när, eller om, det händer, säger Per-Arne Sandegren.
Gå till toppen