Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Malmö skjuter till extra pengar för att rädda skolan

Kommunens budget 2016 har havererat.
Skolorna måste räddas med 65 miljoner kronor.
Äldreomsorgen får klara sig bäst den kan.

Bild: Lars Brundin
Malmös förskolor och grundskolor måste ha 65 extra miljoner för att klara 2016. Förskolorna får 37 miljoner, grundskolorna 28 miljoner.
Kommunens styrande politiker skyller budgetmissen på en oväntad snabb befolkningstillväxt och krav på att rätta till dåliga skolmiljöer. Om fyra år kan det behövas 26 nya skolor. En förlorad juridisk strid tvingar också kommunen att investera hundratals miljoner kronor i bättre ventilation i en rad skolor.
– Nu skjuter vi till extra pengar till den fortsatta utbyggnaden av skolor och förskolor för att möta behovet och se till att alla unga Malmöbor får en bra start i livet, säger kommunstyrelsens ordförande Katrin Stjernfeldt Jammeh (S).
Det blir däremot inga extra pengar till äldreomsorgen, som sköts av stadens fem stadsområden. I stadsområde Norr vill politikerna ha sex miljoner kronor för att klara årets budget och slippa besparingar framöver.
I stadsområde Innerstaden behövs det 15 miljoner kronor.
Det blir noll kronor.
– Det här måste politikerna i de lokala nämnderna hantera själva. Man kan inte som i stadsområde Innerstaden låta bli att få ekonomin i balans och sen bara begära pengar från kommunstyrelsen, säger Andreas Schönström (S), vice ordförande i kommunstyrelsen.
Ni tycks satsa mycket på unga och inget på äldre?
– Det är så det ser ut, Malmö får färre äldre och allt fler unga. Men de äldre kan känna sig trygga, äldreomsorgen får inte stå tillbaka, säger Andreas Schönström.
Oppositionen anser att Malmös styrande politiker har tappat greppet. Något oväntat har Sverigedemokraterna, Liberalerna och Vänsterpartiet hamnat på samma sida: stadsområdena måste få mer pengar.
– Det går inte att dra åt mer inom vård och omsorg, säger Ewa Bertz (L).
Gå till toppen