Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Svenskarna ratar mjölken men äter mer av nästan allt

Svenskarna ratar mjölken men äter mer av nästan allt, visar färska siffror från Jordbruksverket. Trots att vegetarianerna blir fler slår köttätandet rekord. Trots att miljoner svenskar går på diet konsumerar vi fler kalorier än förr.

En av tio svenskar väljer numera en laktosfri diet. Mjölkkorna framställs som klimatbovar. Havredryckstillverkaren Oatly för en intensiv kampanj mot mjölk. Resultat: Mjölkdrickandet minskar dramatiskt i Sverige.
Nya siffror från Jordbruksverket visar en historiskt låg notering för mjölken. 2014 konsumerade vi 113 liter per person, den lägsta siffran hittills i statistiken. På ett år minskade konsumtionen av mjölk med drygt 5 procent. Sedan 1980 har den gått ner med 38 procent.
Statistiken över svenskarnas matvanor domineras annars av vinnare.

Fler kalorier

En genomsnittlig svensk äter 3 100 kilokalorier varje dag. Det är 9 procent mer energi än vi satte i oss 1980. Under samma tid har intresset för dieter ökat kraftigt. Idag följer 40 procent av svenskarna en diet, visar en undersökning av Demoskop. Det är en ökning från 34 procent i maj 2014.
Dieterna får oss alltså inte att äta mindre. Under de senaste fem åren har energiintaget legat på en stabil nivå.

Mer kött

Aldrig har svenskarna ätit så mycket kött som nu. 795 miljoner kilo totalt blir 82 kilo per person under 2014. Ökningen från året före stannar vid tre hekto, men jämför vi med köttätandet 1980 har köttätandet ökat med 37 procent.
Polariseringen har blivit ännu tydligare i vår syn på köttätande. På ett år har andelen svenskar som äter enbart vegetariskt nämligen ökat från 7 till 10 procent, enligt Demoskop.

Mer grönsaker

Med 82 kilo rotfrukter och grönsaker per person och år äter vi nästan dubbelt så mycket av dessa nyttigheter som vi gjorde 1980. Ökningen under det senaste året ligger på ett halvt kilo per person.

Mer frukt

Förra året åt vi nästan 107 kilo frukt per person. Det var ett knappt kilo mer än 2013 och mer än tjugo kilo mer än 1980. Under 2014 slog bananerna, nötterna och juicen nya rekord. Russin och vindruvor står däremot och stampar i statistiken, medan äpplena i stort sett har halverats på en generation.

Mer ost

Aldrig har svenska folket ätit så mycket ost som 2014. Med nästan tjugo kilo per person ökade vi konsumtionen med ett halvt kilo på ett år. Jämför man med 1980 är uppgången 41 procent.

Mer läsk

Med drygt 92 liter läsk per person tangerade vi förra året vårt rekord från 2010. Ingen produkt har ökat så mycket sedan 1980 som läskedryckerna; vi dricker mer än tre gånger så mycket nu som då. Därför får vi också i oss en hel del socker, trots att vi inte köper hem lika mycket av den varan som tidigare. Även choklad- och godisätandet minskade 2014, från 17 till 15 kilo per person och år.

Fler kolhydrater

För tredje året i rad ökar konsumtionen av mjöl, gryn och mjölprodukter. Och pastan landar på tallriken lika ofta som förr. Visserligen anger allt fler av svenskarna att de håller sig till den kolhydratfattiga LCHF-dieten (en ökning från 4 till 7 procent sedan i fjor). Men kolhydraterna, som slog rekord 2010, har bara minskat marginellt sedan dess.

Mindre fett

Vi äter allt mindre margarin. Detta är orsaken till att konsumtionen av matfett backar med knappt 6 procent på ett år och har minskat med nästan en tredjedel sedan 1980. Däremot håller både smöret och matoljan ställningarna.
Gå till toppen