Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Svedala

Hundratals barn drabbas om klubbstugan rivs

Förlusten av klubblokal kan få förödande konskvenser för Svedala IF.
– Då måste vi halvera verksamheten. Ett par hundra barn drabbas, säger Thomas Ter-Borch, vice ordförande i fotbollsföreningen.

Svedala IF:s P07 under höstens seriespel. Klubben har idag ett åttiotal ideella tränare och 34 lag.Bild: Foto: Andreas Hermansson
Kommunens planer på att bygga ny skola och sporthall i anslutning till Aggarpsvallen kan få allvarliga följder för Svedala IF. När nybygget står klart 2018 kommer föreningen inte längre att ha tillgång till barackpaviljongen som nu används som klubbstuga. Samtidigt ska Skabersjö IF och Skabersjö DFF, som nu spelar på Gamla IP, flytta till Aggarpsvallen.
Styrelsen befarar nu att den 107-åriga föreningens framtid är hotad.
– Vi är en gammal förening och vi har aldrig varit utan klubblokal. Nu blir vi inhysta i den nya idrottshallen och ska dela med alla andra, säger Thomas Ter-Borch.
Den nuvarande klubblokalen inrymmer både kansli och omklädningsrum. Thomas Ter-Borch ser positivt på satsningen på två nya fotbollsplaner, men menar att förlusten av de egna utrymmena kommer att få förödande konsekvenser för klubben.
Idag har klubben ett åttiotal ideella tränare och 34 lag. Att tränga in alla i den nya sporthallen, som är gemensam för alla föreningarna och mindre än lokalerna Svedala IF ensamma har idag, ser han som en omöjlighet.
– Vi har 500 aktiva barn och unga. När många andra klubbar tappar medlemmar ökar vi varje år. Det är bara för att vi har haft så bra möjligheter här, säger Thomas Ter-Borch.
– Kommunens beslut är avgörande. Styrelsen har kommit fram till att vi måste dra ner rejält om vi förlorar lokalen. Många är bestörta över det här.
En annan aspekt som upprör styrelsen är att det inte finns några planer för området där klubbstugan står. Lokalerna ska rivas, men inget nytt ska byggas på platsen.
– Det är helt okej att samla all fotbollsverksamhet på samma ställe. Men flyttar man hit två nya lag, tar bort våra lokaler och trycker in alla i samma idrotthall. Då drabbas barnen.
– Jag är ledsen. Det har alltid funnits en klubbstuga.
Föreningen har nu startat en namninsamling på nätet med kravet att få behålla sina nuvarande lokaler eller att nya med motsvarande utrymmen byggs i anslutning till Aggarpsvallen.
Under gårdagen hade närmare 650 personer undertecknat insamlingen.
Gå till toppen