Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Huvudledare

Ledare: Inga Jas mot IS. Regeringens paket är för mjukt.

Ett litet, mjukt paket med rödgröna snören är den svenska regeringens gåva till Frankrike i kampen mot Islamiska staten, IS.
Margot Wallström (S) och Peter Hultqvist (S).Bild: Jonas Ekströmer/TT
Några Jasplan tänker Sverige inte skicka, även om försvarsminister Peter Hultqvist (S) vid onsdagens presskonferens upprepade att detta är "ett första paket", en "pågående process" samt att han "utesluter inget och pekar inte ut något".
Dessa uttalanden öppnar för att Sverige i ett senare skede kan bidra med flygspaning, men ska sannolikt mer ses som ett sätt att avvärja kritiken om att den svenska insatsen är för klen.
Mellan 50 och 100 timmar flygtransporter, möjligen lite militär materiel och så ytterligare en del småplock – som två stabsofficerare till den pågående insatsen i nordafrikanska Mali. Paketets värde ligger runt 40 miljoner kronor.
Utrikesminister Margot Wallström (S) kallade det "ett rejält militärt bidrag" och tillade att "vi är stolta och glada över att det här har välkomnats" från fransk sida.
Möjligen är detta positiva mottagande ett tecken på att fransmännen är bättre på diplomatisk takt och ton än Wallström.
Allianspartierna är kritiska och det med rätta, även om denna politiska oenighet mellan blocken i en så viktig fråga är olycklig.
Inte bara Frankrike utan även USA har kommit med en begäran om svenskt militärt stöd i kampen mot IS.
Wallström underströk hur viktig frågan är för "EU:s solidaritet och sammanhållning" och påminde om att det är första gången Lissabonfördragets solidaritetsklausul åberopas.
I så fall borde Sverige också göra mer. Och vill Sverige göra verklig skillnad i kampen mot IS är Jasplan förmodligen det mest ändamålsenliga.
I regeringens utrikesdeklaration heter det:
"Sverige kommer inte att förhålla sig passivt om en katastrof eller angrepp skulle drabba ett annat EU-medlemsland eller nordiskt land. Vi förväntar oss att dessa länder agerar på samma sätt om Sverige drabbas."
Genom onsdagens besked lägger regeringen sannolikt ribban för vilket stöd Sverige kan förvänta sig vid ett krisläge: inte särskilt stort.
Islamiska staten är ett dödligt hot inte bara i Mellanöstern utan även i och mot Europa. Terrordådet i Paris för en månad sedan talar sitt tydliga språk. Också Sverige riskerar att bli måltavla för liknande attacker.
Hundratals svenskar har redan rest till Syrien och Irak för att slåss på IS och andra extrema islamistiska gruppers sida. Många har också återvänt. I måndags dömdes två män från Göteborg till livstids fängelse för att ha begått terroristbrott i Syrien. Alla dessa individer utgör toppen på ett isberg. IS sympatisörer i Sverige kan sannolikt räknas i tusental.
En svensk militär insats i Syrien kan öka risken för terrordåd här. Att delta aktivt med Jasplan för spaningsuppdrag kan möjligen av IS uppfattas som mer aggressivt än att hjälpa Frankrike med transporter och annan logistik. Men att avstå på grund av rädsla är att låta terroristerna vinna. Sverige är redan med i koalitionen mot IS, Sverige är på plats i Mali för att bekämpa islamister där. Sverige är redan fienden, en måltavla.
Många av de människor som nu trängs på Migrationsverkets överfyllda förläggningar har flytt IS terror, folkmord och folkfördrivning. Sverige har gjort mer än något annat EU-land – Tyskland undantaget – för att hjälpa IS offer. Men Sverige borde kunna göra mer för att stoppa deras bödlar.
För att få slut på massflykten från Syrien och Irak måste flyktens grunder undanröjas. Det kräver i ett första skede militära medel. Ingen politisk lösning är möjlig utan att IS slaktare besegras på slagfältet.
Margot Wallström hänvisar till att den militära insatsen mot IS i Syrien och Irak befinner sig i en "folkrättslig gråzon". Hon antyder att ett tydligare mandat, från FN, skulle göra skillnad vad gäller regeringens hållning.
Kanske är det så. Kanske är det i första hand en passande undanflykt.
Sverige kan och bör bidra med ett både större och hårdare paket.
Gå till toppen