Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Vellinge

"Nu har jag hittat mitt sätt att bidra"

Felicia Malmström vill diskutera. Hemlöshet, kroppsideal, köttkonsumtion. Målet är en bättre värld. På fredag öppnar hennes utställning "Bacon is over".

För en månad sedan utsågs Felicia Malmström till en av Vellinges två kulturstipendiater. Det kom lägligt. Stipendiepengarna användes till stundande fotoutställningen "Bacon is over".
Utställningen är en tolkning av grisarnas verklighet i köttindustrin.
– Jag tycker själv inte att djur ska ätas överhuvudtaget, men jag vet att det är ett stort steg för många att bli vegetarianer. Jag försöker hitta olika sätt att sprida information, sedan är det upp till var och en vad de vill göra med informationen.
Fem personer iklädda grismasker får i bilderna agera grisarnas revolution. Felicia Malmström har fotograferat och Djurens rätt står för bildtexterna.
Det är inte första gången Felicia Malmström skapar utställningar utifrån ett socialt engagemang. Tidigare projekt har handlat om hemlöshet, mobbning, kroppsideal, överkonsumtion och illegal jakt i Afrika.
– Jag försöker alltid skapa någon form av dialog där jag lyfter fram frågor som jag tycker är viktiga att diskutera.
Felicia Malmström är uppvuxen i Falsterbo. Hennes pappa är konstnären Tony Malmström, hennes storebror målar också. Själv ville hon bli polis. Tills fotograferandet kom in i hennes liv.
– Jag köpte min första kamera när jag var 19 år och flyttade till New York som au pair. Jag fascinerades av hur kameran öppnade dörrar, jag fick komma in överallt.
Efter ett år på Kulturamas fotoutbildning i Stockholm kom hon in på både välrenommerade fotoutbildningen på Biskops-Arnö och bildjournalistikprogrammet vid Mitthögskolan, men valde något oväntat den mer kommersiellt inriktade utbildningen i yrkesfotografi för reklam och magasin i Gamleby.
– Jag tänkte att det var en större utmaning. Och det var nyttigt för mig. Det gav mig tid att reflektera kring vad jag vill med mitt fotografi.
I maj i år tog hon examen.
Felicia Malmström använder ofta miniatyrer när hon fotograferar. Barbiedockor har fått illustrera hemlösas situation i Malmö.
– Jag tror att jag alltid velat hjälpa till och bidra till ett bättre samhälle. Det var nog det som gjorde att jag ville bli polis. Nu har jag hittat mitt sätt att bidra.
För tillfället bor Felicia Malmström på soffan hemma hos föräldrarna som flyttat till Västra hamnen i Malmö. Hon gör en del fotojobb åt musiker och privatpersoner och jobbar extra som fastighetsskötare.
Vad har du för framtidsplaner?
– Jag vill fortsätta utveckla min fotokonst. Kanske en mastersubildning i fotografi eller en ateljévistelse utomlands. Det vore också en dröm att undervisa i ämnet en dag.
Vad känner du för Falsterbo?
– Det var tryggt att växa upp i Falsterbo, men samtidigt är där väldigt isolerat. Malmö är också litet. Jag saknar New York.
"Bacon is over"
Vad: Fotoutställning av Felicia Malmström, i samarbete med Djurens rätt.
Var: På Galleri Ting, Mäster Danielsgatan 3, Malmö
När: Vernissage 18 dec klockan 17–21. Sedan öppet onsdagar och fredagar klockan 16–20 och söndagar klockan 15–19. Utställningen pågår till 1 januari.
Fotnot: Kulturstipendiet är på 10 000 kronor. Den andra stipendiaten var dansaren Liv Granath.
Gå till toppen