Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

Sjöng medan föraren körde

Ledbussen hade lämnat Malmö C och var i full rörelse när flera passagerare plötsligt började sjunga. Det blev inledningen på en stadsbussfärd som resenärerna på linje tre sent ska glömma.

Av allt att döma var aktionen samordnad och noga förberedd. Just innan bussföraren skulle stänga dörrarna trängde ett trettiotal kvinnor sig ombord och spred sig bakåt i vagnen.
Några hade röda luvor, andra sjalar i samma färg. Så snart bussen börjat rulla dunkade ledaren en stämgaffel mot inredningen och i nästa ögonblick fylldes bussen av "Ding dong". En överraskad resenär tryckte snabbt på avstigningsknappen men förgäves; ljudet drunkade i klockklangen från en engelsk julvisa. "Ding dong merrily on high..."
Och så fortsatte det. Redan innan bussen passerat Orkanen hade de sjungande inkräktarna hunnit tända "Tusen juleljus" och vid Kockum Fritid var de inne på "Stilla natt".
Flera passagerare reagerade. En ung resenär tappade sitt headset, en medelålders kvinna fick tårar i ögonen.
Föraren lyckades dock under hela skeendet behålla kontrollen över bussen, trots att sångarna på vägen mot Erikslust samfällt hävdade att "Ute faller snö". Ren sång men falskt larm.
Gun Hansson (i mitten) och övriga sångare i damkören Capella Hospitalis överraskade passagerarna på linje 3 med en julsångsflashmob. Aktionen leddes av körledaren Ann-Christin Hyleborg.Bild: Lars Brundin
Enligt vad tidningen erfar är de sjungande kvinnorna sedan länge (fyrtio år) organiserade i en fast grupp med lös anknytning till sjukhuset i Malmö. Namnet Capella Hospitalis betyder ungefär sjukhuskören, men flera av medlemmarna uppges sakna kopplingar till vårdsektorn.
De är heller inte kända av trafikbolaget sedan tidigare. Enligt uppgift har gruppen visserligen flera gånger genomfört sjungningar av det här slaget strax före jul, men då under mindre uppmärksammade former. Julkonserterna i Trefaldighetskyrkan ute vid Mobilia har enligt sångarna väckt så litet uppseende att de nu bestämde sig för att sätta prägel på rusningstrafiken.
Aktionen inleddes klockan 17.59, just den tid när många Malmöbor är på väg hem från arbetet. Till all lycka hade de ansvariga beslutat sätta in en extra lång buss på just den turen, vilket gjorde att det kaos som annars hade blivit följden kunde undvikas.
Enligt tidningens källor är det en uppgiftslämnare i kören som tipsat trafikbolaget Nobina om den förestående bussången, och då fått beskedet att man var "eld och lågor" över idén. Någon tanke på att förvarna passagerarna hade Nobina dock inte.
– Det här var sannerligen en överraskning, utbrast en äldre resenär när han efter tiotalet julsånger kunde lämna bussen vid Sergels väg.
Gå till toppen