Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Lund

Helsingkronas arkitekt får stadsbyggnadspriset

Arkitekten Mattias Hedberg Ek, Fojab arkitekter, får Lunds kommuns stadsbyggnadspris för gestaltningen av Helsingkrona nations nya studentbostadshus. Idag mottog han utmärkelsen före kommunfullmäktiges sista möte för året.

Arkitekten Mattias Hedberg Ek får Lunds kommuns stadsbyggnadspris för gestaltningen av Helsingkrona nations nya studentbostadshus, som stod klart tidigare i höst.Bild: Albin Brönmark
Jag får väl börja med att säga grattis!
– Tack så mycket.
Hur reagerade du när du fick priset?
–  Jag blev uppringd från ett dolt nummer och blir man det så är det antingen någon försäljare. Eller så är det från Lunds kommun. Så jag blev rätt så glad när det var stadsarkitekten Malin Sjögren som berättade vad det handlade om. Särskilt som jag var inställd på att säga nej...
I motiveringen står det bland annat att byggnaden "landar på ett självklart sätt i campusområdets unika miljö" och att du "antagit utmaningen om att på ett professionellt och lyhört sätt utveckla studentbostadskonceptet". Finns det några särskilda möjligheter och begränsningar när man ritar just studentbostäder?
– Det är fina ord det där, men ja, man kan väl säga att hela det här huset är ett omöjligt projekt på en omöjlig plats. Det ligger mitt i parkstråket och det var redan från början väldig högra krav på att det skulle vara en unik byggnad som passade in precis där för att vi överhuvudtaget skulle få bygga det.
– Nästa utmaning var ju att studenter inte direkt är den mest köpstarka grupp man kan bygga bostäder för. För att man ska få ekonomi i ett sånt här projekt är det rätt viktigt att man bygger rationellt och att huset kan förvaltas rationellt.
– Och så får det inte vara för stort. Man får tänka ganska kompakt. Vi hittade rätt tidigt idén om tårtbitsformade kompislägenheter där man har varsitt rum, men där man delar på kök och toalett. Eftersom det är ett runt hus kan man också få in ljus i alla funktioner.
Är det kompakta den bärande tanken i den här byggnaden?
- Nej, kompakt är inget mål i sig, men man måste utnyttja ytorna effektivt. Nu bor det 12 personer per plan på en ganska liten yta, så det får man nog säga att vi har lyckats ganska bra med.
Vilka detaljer är du mest nöjd med?
– Många. Vi har kunnat prova oss fram till bra, hållbara och sunda material. Till exempel har vi massiva trägolv som inte bara håller länge utan är vackra också.
– Sedan är ju ett studenthus inte bara till för att bo i, som vilket annat hus som helst. Det ska finnas utrymme för gemenskap också. En del som jag tycker blev väldigt häftig är taklokalen med en stor terrass där man har utsikt över hela Öresund. En hyfsat klar dag ser man över till Köpenhamn.
Det är ju inte så vanligt i Lund med havsutsikt.
- Nej, det är ju inte det. Och det är sjöutsikt också, över sjön Sjön.
En helt annan sak: vilken byggnad i Lund skulle du vilja ge ett pris? Eller tycker är spännande och intressant på andra sätt
– Det finns ett par stycken. I första hand Domkyrkoforum, som ju redan har blivit prisad. Det är kul med en ny byggnad mitt i det konservativa Lund. Sedan talar jag kanske lite i egen sak här, men jag tycker att studentbostäderna i Landskarkivet, som jag också har varit inblandad i, blev väldigt lyckade. Sedan tycker jag att Kristallen och det som ska byggas väster om järnvägen är spännande.
Hur ska du fira utmärkelsen?
– Det blir nog julafton med barn och familj så att jag kan smälta det här lite. Men sedan blir det nog något byggnadsanknutet för prispengarna.
Typ en studieresa?
- Ja, nåt sånt skulle jag kunna tänka mig

Juryns motivering

Lund stadsbyggnadspris 2015 tilldelas arkitekten Mattias Hedberg Ek för gestaltningen av Helsingkrona nations nya studentbostadshus.
Byggnaden håller mycket hög arkitektonisk kvalitet såväl i sin helhet som i omsorgsfullt utformade detaljer. Den resliga gestalten landar på ett självklart sätt i campusområdets unika miljö. Veckade metallfasader i flera nyanser ger ett intressant skuggspel och byggnaden är förebildlig som exempel på lyckad förtätning av staden. Arkitekten har antagit utmaningen om att på ett professionellt och lyhört sätt utveckla studentbostadskonceptet med ett slutresultat som tilltalar såväl boende som betraktare.
Arkitekten prisas även för att han via andra projekt i staden aktivt och engagerat bidrar till det viktiga samtalet om värdet av god arkitektur och väl gestaltade livsmiljöer.
Gå till toppen