Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Planer för Kämnärsrätten på samråd

Rivningen av Fyrklöverhusen på Kämnärsrätten i Lund påbörjas tidigast 2017. Dubbelt så många studenter ska få plats i nya hus.

Fyrklöverhusen på Kämnärsrätten.Bild: Håkan Röjder
Planerna är ute på samråd till den 4 januari och påbörjas tidigast 2017. På kämnärsrätten bor det i dag cirka 700 studenter, de nya husen på tre till åtta våningar kan bli bostad för cirka 1 300 studenter.
– Vi bygger högre men det kommer inte att upplevas så. Det blir tätare men med mer grönytor, säger Magnus Cederberg, fastighetsutvecklingschef på AF Bostäder.
Fyrklöverhusen ritades av den välkände Lundaarkitekten Hans Westman (1905-1991). Han kallas ofta Lunds meste arkitekt och har ritat över 120 byggnader i Lund, bland annat Tingsrätten, Parentesen och polishuset. Han uppfann och patenterade konceptet med fyrklöverhus. Kämnärsrätten byggdes 1969. Enligt AF Bostäder har husen nått slutet av sin livslängd som ändamålsenliga studentbostäder, men fyrklöverhusen ska inte försvinna ur historien.
Studentområdet på Gylleholmsgatan ska bevaras och där satsar AF Bostäder.
– Gylleholm ska restaureras och få tillbaka sina träfasader. Det får kompensera för förlusten av fyrklöverhusen på Kämnärsrätten.
Det blir också plats för en skola på området.
– Första etappen bygger vi tillsammans med serviceförvaltningen som ska bygga en skola. Vi bygger studentbostäder ovanpå, precis som vid Vegaskolan. Vi räknar med att börja 2017, säger Magnus Cederberg.
Detaljplanen för nya Kämnärsrätten passerade nyligen tekniska nämnden som bara hade en synpunkt.
– Det kom ett tilläggsyttrande om att säkra trafikmiljön runt skolan. Det finns risk för att föräldrar kör barn till skolan och det är den största trafikfaran runt skolor, säger Emma Berginger (MP).
Planen har en lång genomförandetid på 15 år från det datum den vinner laga kraft. Enligt AF Bostäder kommer det att ta lång tid innan området står klart. Det innebär samtidigt att man inte behöver erbjuda alternativa bostäder åt så många.
– Det blir naturliga avgångar i takt med att hyreskontrakten upphör. Vi kommer att erbjuda likvärdigt boende till dem som är kvar.
Fyrklöverbostäderna är ettor och det blir det mest av framöver också.
– Först och främst blir det ettor. Det är vad studenterna efterfrågar mest: ettor med låg hyra.
Gå till toppen