Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ta en tur på Malmöhus – hemifrån

Klicka här!
Ta en virtuell tur på Malmöhus slott.
Vi har vi alla någon gång varit i riddarsalen. Men andra delar av Malmöhus är svårare att besöka. Fängelsehålan och skyttegången är till exempel inte öppen för allmänheten. Men nu kan man sitta hemma i soffan och ta en virtuell tur genom det det gamla slottet, Nordens äldsta bevarade renässansslott.
Den äldsta delen av det ursprungligen danska slottet uppfördes på orden av Erik av Pommern 1434. Under den så kallade grevefejden – upproret som pågick 1534 till 1536 – revs delar av Pommerns kastell. Sedan upprorens slagits ner beordrade den danske kungen Christian III Malmöborna att bygga ett nytt slott åt honom. Det stod klart i mitten av 150–talets mitt och fungerade som boning åt de danska kungarna under sina besök i Malmö. Här hölls också också Maria Stuarts tredje make, den äventyrslystne Earl of Bothwell, fängslad i fem år.
När svenskarna tog över 1658 tappade Malmöhus sin betydelse som kungligt residens. Befästningen förstärktes under de skånska krigen men under 1700-talet blev fästningen helt enkelt omodern. Det dög bara till fängelse, närmare bestämt under åren 1828–1909.
År 1928 startade ett omfattande rekonstruktionsarbete i syfte att upplåta byggnaden åt Malmö museum som började bli trångbodda i sin gamla lokaler (idag Stadsbiblioteket). En komplettering av de kvarvarande slottsbyggnaderna var nödvändig, samtidigt som de gamla fängelselängorna revs för att bygga nya, ändamålsenliga byggnader.
Därmed kan man säga att dagens Malmöhus mer är en rekonstruktion, men icke desto mindre intressant. Öppnade dörren till det virtuella och kolla in. Klicka här! 
Det är resebolaget Expedia som tillsammans med kulturförvaltningen i Malmö stad skapat denna audiovisuella rundtur med hjälp av Google Street View. 
Malmöhus slott – virtuell
rundtur
by ExpediaSE
Gå till toppen