Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Nöje

Sunturns skrubbar bort det sötsliskiga och ger jul­musiken en egen twist.

Så står vi här igen. I affären med fingrarna på en onödig pryl som eventuellt kanske kan tänkas uppskattas av den tilltänkta mottagaren, samtidigt som söt­sliskig julmusik fyller varje kubik­millimeter av det gemensamma ljudrummet. Men lyckligtvis är inte allt "Mer jul" och "Vår julskinka har rymt", utan det finns de som frivilligt tar på sig att tvätta bort glättigheten i jul­musiken.
Sunturns får julkulorna att rulla sin väg.Bild: Fika Recordings
I denna skara hittar vi den norska super­gruppen Sunturns (nya rön säger att alla band vars medlemmar är eller har varit medlemmar i andra musik­skapande konstellationer är super­grupper) som är ett band helt dedikerat till julen. Uppföljaren till 2011 års debutalbum "Christmas" heter föga förvånande "Christmas II" (Fika Recordings), men även om titeln är nästintill densamma skiljer sig innehållet desto mer. Fortfarande ligger fokus på folkig pop, men där ettan var solig och förväntansfull är tvåan mer eftertänksam och vemodig.
Den sentimentalitet som ligger i luften, och som förstärks av det flitiga användandet av stråkar och piano, är av den romantiska "titta ut genom fönstret och se snön falla"-sorten. I alla fall fram till den obligatoriska, avslutande covern, där de valt Ramones "Merry christmas (I don't want to fight tonight)". Och om teorin att män markerar sin mognad genom att börja sjunga på svenska är överförbar till Norge så tyder sångens växlande mellan norska och engelska på att man befinner sig mitt i den processen.
Oavsett vilket ger Sunturns oss en stor julklapp i form av ett andningshål i dessa tider av omdömes­förfall.

TIPS

Sunturns: Christmas II (album)
Bill Botting: It's not christmas anymore (EP)
v/a: Crimbo with you (kassett/bandcamp)
The Pretty Greens: When Krampus calls (singel)
Gå till toppen