Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Västsvenskar snålast med julklappar

Vi lägger mer och mer pengar på julklappar. Men västsvenskarna handlar för hela 1 000 kronor mindre än de köpglada konsumenterna i syd.

Julhandeln väntas - som vanligt — slå nya rekord i år. Det läggs mer pengar både på presenterna och på maten.
900 kronor kostar julklappen i genomsnitt i år, enligt en undersökning som SBAB beställt. En ökning med 11 procent jämfört med förra året och en kraftig ökning jämfört med 2013 då den kostade 639.
I genomsnitt tänker vi köpa fem julklappar. Män köper något färre än kvinnor.
Enligt en Gallupundersökning Nordea låtit göra lägger sydsvenskarna mest pengar på julklappar, över 4 000 kronor. Västsvenskarna lägger minst, runt 3 000, men de spenderar mest på pynt och mat. I Småland, Öland och Gotland lägger de minst pengar av alla på presenter, mat och pynt.
Allt fler kan tänka sig att stryka robotdammsugare och smarttelefoner från önskelistan och få en välgörenhetsgåva i stället. Men det skiljer sig kraftigt mellan åldersgrupperna, enligt SBAB:s undersökning. I gruppen 56-80 år kan 35 procent tänka sig att ge en välgörenhetsklapp. En minskning jämfört med förra året. Sex av tio mellan 15 och 22 år kan tänka sig att skänka till välgörenhet i stället för att köpa en present.
Gå till toppen