Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sverige

Västsvenskar snålast med julklappar

Vi lägger mer och mer pengar på julklappar. Men västsvenskarna handlar för hela 1 000 kronor mindre än de köpglada konsumenterna i syd.

Julhandeln väntas - som vanligt — slå nya rekord i år. Det läggs mer pengar både på presenterna och på maten.
900 kronor kostar julklappen i genomsnitt i år, enligt en undersökning som SBAB beställt. En ökning med 11 procent jämfört med förra året och en kraftig ökning jämfört med 2013 då den kostade 639.
I genomsnitt tänker vi köpa fem julklappar. Män köper något färre än kvinnor.
Enligt en Gallupundersökning Nordea låtit göra lägger sydsvenskarna mest pengar på julklappar, över 4 000 kronor. Västsvenskarna lägger minst, runt 3 000, men de spenderar mest på pynt och mat. I Småland, Öland och Gotland lägger de minst pengar av alla på presenter, mat och pynt.
Allt fler kan tänka sig att stryka robotdammsugare och smarttelefoner från önskelistan och få en välgörenhetsgåva i stället. Men det skiljer sig kraftigt mellan åldersgrupperna, enligt SBAB:s undersökning. I gruppen 56-80 år kan 35 procent tänka sig att ge en välgörenhetsklapp. En minskning jämfört med förra året. Sex av tio mellan 15 och 22 år kan tänka sig att skänka till välgörenhet i stället för att köpa en present.
Gå till toppen