Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Adventsljus förorenar inomhusluften

När du tänder ljus hemma kan mängden partiklar i luften bli högre än vid en hårdtrafikerad gatukorsning. 

Levande ljus är ett viktigt inslag i svenskt advents- och julfirande.
Hur levande ljus påverkar inomhusluften har hittills varit ganska okänt.
Men när biträdande lektor Christina Isaxon och docent Aneta Wierzbicka vid Lunds tekniska högskola (LTH) gjorde partikelmätningar i 22 hem runt Lund utmärkte sig levande ljus.
I studien mättes luftkvaliteten i de 22 hemmen dygnet runt, samtidigt som familjemedlemmar fick föra noggrann dagbok över vad de gjorde vid olika klockslag.
De timmar när familjer tänder ett eller flera mysljus, sticker omedelbart partikelhalten i inomhusluften iväg (se grafik längat ner i artikeln). Antalet partiklar per volymenhet luft kan bli minst hundra gånger så hög med levande ljus som utan. Intensiv matlagning, som stekning, ger också toppar på mätkurvan. Men en typisk familj steker mat kortare tid än de har levande ljus. Och vid matlagning hjälps inomhusluften av köksfläkt.
Detta fick LTH-forskarna att närmare studera vilka partiklar som stiger från brinnande ljus.
Stearinljus och ljus med en blandning av stearin och paraffin, vita och med färg, tändes under kontrollerade former i aerosollaboratorium på LTH.
När lågan brann stilla och utan vinddrag, fann forskarna små partiklar med natrium- och kaliumsalter i luften. Deras kemiska sammansättning bedöms vara relativt ofarliga för människan.
Men när ljusen utsattes för lite luftdrag började lågan fladdra. Då mättes betydligt större sotpartiklar i laboratoriet.
– Vi vet via andra studier att annat i luften fastnar på sotpartiklarna och kommer ner i lungorna. Att andas in sot är inte bra, säger Aneta Wierzbicka.
– I sot ingår ofta polyaromatiska kolväten som kan vara cancerogena, säger Christina Isaxon.
Ljus av paraffin släppte ifrån sig fler partiklar än rena stearinljus. I en labbstudie med blåfärgade paraffinljus kunde förhöjda nivåer av metaller som koppar, kobolt, bly och zink mätas upp i luften.
I en tredje studie har 22 personer blindtestats i laboratoriemiljö, med eller utan stearinljuspartiklar i luften.
Eftersom små luftburna partiklar i tidigare forskning har kopplats till förhöjd dödlighet i både lung- och hjärtsjukdomar, undersöktes variabiliteten i hjärtfrekvens hos testpersonerna i labbet, alltså hur snabbt det autonoma nervsystemet kan anpassa sig till nya luftförhållanden. Personer som gjorde hälsoundersökningarna, visste inte när partiklar från brinnande ljus släpptes in till tespersonerna i labbet.
– För människorna som deltog i den studien påverkades inte hälsan negativt, säger Christina Isaxon.
Tvärtom pekade studien på att hjärtfrekvensvariabiliten ökade signifikant när partiklar från brinnande stearinljus släpptes in i labbet. Alltså en möjligt positiv hälsoeffekt.
– Vi har hittills inte vetenskapligt stöd för att säga att man av hälsoskäl ska avstå från levande ljus. Alla partiklar behöver inte vara farliga, säger Aneta Wierzbicka.
Men LTH-forskarna konstaterar att kunskapen fortfarande är liten om hur partiklar i inomhusluften påverkar oss.
– För ett par decennier sedan röktes det ofta både i hem och på arbetsplatser. I dag ifrågasätter ingen att cigarettrök är farligt, säger Aneta Wierzbicka.
Tänder ni ljus hemma?
– Nej, det gör jag inte. Av försiktighetsskäl. Jag vet hur mycket sotpartiklar levande ljus släpper ifrån sig. Sot borde alla människor försöka att undvika. Jag använder ett vaxljus med en batteridriven ledlampa istället, säger Aneta Wierzbicka.
–  Jag kan tända ljus till en middag. Men då väljer jag vita ljus av ren stearin. Jag klipper ner veken och ser till att lågan skyddas från horisontella luftrörelser, säger Christina Isaxon.

Så ryker ljusen mindre

Välj ljus av ren stearin, inte paraffin eller andra blandningar.
Välj ett vitt och ofärgat ljus.
Korta ner veken med sax innan du tänder.
Täck ljuset på sidorna så att det inte utsätts för luftdrag.
Ställ inte ljusstaken på en dragig plats i hemmet.
Ett vaxljus med ledlampa ger samma mysfaktor som levande ljus, utan att förorena inomhusluften.
Gå till toppen