Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Malmös bästa kaffe: Kaffebaren på Möllan

Få platser i Malmö är lika mycket av en naturlig mötesplats. Men Kaffebaren på Möllan har också stans bästa kaffe, enligt Dygnet Runts jury.
*
Under 2015 har det i snitt öppnat mer än en ny krog i veckan i ett redan krogtätt Malmö. 2015 var också året då Malmö för första gången fick stjärnkrogar i Michelinguiden. Krogarna som öppnat i år har redan gett sig in i kampen om att tillhöra Malmös restaurangelit. För att ge en överblick över Malmös bästa restauranger har vi samlat ett trettiotal mat- och krogkunniga personer som fått utse sina favoriter inom olika krogkategorier. Följ med oss på en tre veckor lång resa genom Malmös restaurangvärld.
*
I augusti 2009 delade Malmö stad ut priset ”årets uteservering” till Trädgårdscaféet på Katrinetorps gård. Men de valde också att dela ut ett hederspris till en kaffebar på Möllevångstorget.
”I en urban smältdegel möts människor från nya och gamla Malmö öven en kopp kaffe. En självklar symbol för mångfald, möten och möjligheter!”, löd motiveringen.
Just den motiveringen är Oscar Villata på Kaffebaren på Möllan väldigt stolt över. Nu har han än mer anledning att vara stolt. Enligt Dygnet Runts Malmös bästa krogar-jury finns stans bästa kaffe på hans kaffebar.
Konkurrensen i kaffekategorin är hård i Malmö med kvalitetsställen som Lilla kafferosteriet, Solde, Uggla kaffebar och Noir. Oscar Villata tycker att de hänger ihop.
– Vi är bra vänner med varandra och har samma kaffefilosofi. Vi är alla skolade av italienare, men vi är lite mer moderna och mer transparenta. Italienare vill gärna mörka vad som finns i kaffet, men det gör inte vi, säger Oscar Villata.
Hörnet på Ystadsgatan/Claesgatan har blivit en mötesplats tack vare Kaffebaren på Möllan.Bild: Albin Brönmark
I början av 2006 startade Johan Råbrant en kaffebar i en klassisk butikslokal på hörnet Ystadsgatan/Claesgatan vid Möllevångstorget. Ett och ett halvt år senare tog Samir Ismail Ali över stället och det tog inte lång tid förrän han anställde en kille som själv hade erfarenhet av att driva kaffebar. Oscar Villata hade tillsammans med Sophia Ersson drivit Kaffe & Konst på Spångatan i Casual Street Foods nuvarande lokal.
– Jag höll på mycket med klubbar då och det var perfekt för mig att jobba fyra dagar i veckan och göra klubbar på helgerna, säger Oscar Villata.
Tillsammans med Samir Ismail Ali lyckades han med något som resulterade i tidigare nämnda hederspris från Malmö stad. Skapa en mötesplats för hela Malmö.
– Vi nådde ut till två helt olika delar av Malmö. Han lärde känna folk i min omgivning och jag i hans, säger Oscar Villata.
Oscar Villata och Sebastian Borring.Bild: Albin Brönmark
Vad är det mer som har gjort att Kaffebaren på Möllan blivit en sådan mötesplats?
– Dels är det ju läget och dels är det kaffet som är en så universell grej.
Fast man kan ju dricka kaffe på hörnet mittemot också?
– Ja, men de kanske inte har lagt samma fokus på just kaffet. De är duktiga på sallader och vi kan funka bra bredvid varandra.
Foto: Albin Brönmark
Oscar Villata jobbade tillsammans med Samir Ismail Ali i sju år och under den tiden fick han ofta frågan om han ville gå in som delägare. Förra sommaren fick han möjligheten att ta över hela kaffebaren och tog den, till Samir Ismail Alis stora glädje.
Hur har Kaffebaren på Möllan utvecklats det senaste året?
– Vi vill ju att det här ska vara en avslappnad mötesplats som har kaffe med hög och jämn kvalitet. Nu försöker vi steppa upp genom att bli bättre på alla delar: kaffe, bakverk och mat. Våra fantastiska lokala leverantörer gör vårt jobb mycket lättare. Samtidigt försöker vi behålla stämningen vi alltid har haft här. Jag har ju en otroligt fin personal som funkar mer som en familj än som kollegor.
Går företaget Kaffebaren i Möllan bra?
– Ja, 2015 har varit ett bra år. Vi hade ett fantastiskt sommarhalvår. Vi hade ett tufft år, tror det var 2011, när de byggde om fasaden. Det kändes rejält, men annars har det gått stadigt bättre för varje år.
Finns det tankar på att expandera och öppna fler Kaffebaren på andra platser?
–  Det är klart att idéer och drömmar finns, men jag har inte bråttom. Just Kaffebaren på Möllan kan ju bara finnas där, men konceptet går att applicera lite varsomhelst. Samtidigt vill vi gärna få med oss stämningen från Möllan och det kan ju vara svårt att genomföra.
Vad saknar du själv i Malmös restaurangliv om du får önska dig något inför 2016?
– Det saknas ju en riktigt bra pizzeria, men nu öppnar ju snart Söderberg & Sara i saluhallen. Rent generellt så skulle jag önska mig fler större bardiskar där man kan hänga.
Foto: Albin Brönmark
Hela juryns val och motiveringar:
Nadia Jebril, programledare, nu i Sveriges Radio och tidigare för SVT:s matprogram ”Ät”: Kaffebaren på Möllan när det är varmt. Lilla kafferosteriet när det är kallt.
Anders Öhman, Gustibus Wine & Spirit Academy: Kaffebaren på Möllan. Ett hål i väggen, bra kaffe, rakt upp och ner.
Karin Ericson, krogkritiker: Kaffebaren på Möllan. För de gör cappucinon precis så karismatisk och exakt som jag vill ha den.
Björn Gadd, kommunikatör och matentusiast: Kaffebaren på Möllan. Aldrig en dålig kaffe och världens bästa utkiksplats.
Linda Stark, frilansskribent med intresse för krog- och mattrender: Kaffebaren på Möllan på vinterhalvåret, Uggla Kaffebar på sommarhalvåret.
Marco Manieri, fd Sveriges mästerkock-deltagare: Kaffebaren på Möllan. Så ofta som möjligt.
Jenny Neikell, grundare av Surtantens syrade: Kaffebaren på Möllan.
Sandra Mastio, vinnare av Sveriges mästerkock 2015: Kaffebaren på Möllan.
Peter Mårtensson, osthandlare på Möllans ost: Kaffebaren på Möllan.
Sara Berg, matskribent: Kaffebaren på Möllan.
Linda Dahl, Smakverkstan och Matkaravan: Omöjligt att bara välja en:  Solde, Kaffebaren på Möllan, Lilla kafferosteriet och Uggla.
Mattias Oscarsson, Sydsvenskans filmredaktör och flitig restaurangbesökare: Lilla kafferosteriet.
Michael Strömberg, krogrecensent på instagramkontot restaurangmalmö: Lilla kafferosteriet.
Stefan Stenudd, krogkritiker under pseudonymen Bong i Sydsvenskan mellan åren 1995–2006: Lilla kafferosteriet. En miljö som stimulerar såväl skalder som studenter.
Alexander Sjögren, kock och Sveriges representant i kock-EM, Bocuse d’Or, nästa år: Lilla kafferosteriet.
Pernilla Elmquist, driver foodtrucken Nordic Street Food: Lilla kafferosteriet.
Mattias Kroon, matskribent: Solde. Så pass bra egenrostat kaffe att det även serveras dagligen på den bästa restaurangen i London.
Julia Gummesson, krogredaktör på Nöjesguiden: Solde kaffebar, vanan trogen.
Per-Anders Jörgensen, Fool Magazine: Solde kaffebar. Solde är inte bara en bar med kaffe utan vuxendagis, psykologmottagning och mötesplats, iscensatt av ett antal fantastiska baristor som varje dag agerar katalysatorer
Måns Renntun, kommunikationsstrateg och frilansande matskribent: Solde. Alltid Solde. Ingen rostar och serverar kaffe med sådan kärlek. 
Maria G Francke, redaktör för Sydsvenskans matsidor: Solde.
Bong, Sydsvenskans anonyme krogkritiker: Uggla kaffebar.
Liv Akne Andersen, frilansjournalist som 2013 drev bloggen Kaffeliv på Sydsvenskan.se: Uggla kaffebar. Hos Ugglan kan en få kaffe gjort på bönor från några av Nordens bästa rosterier. Och så har de förstått att sötebröd är mer än croissanter.
Emma Thörnqvist, journalist på Sydsvenskan som skrivit mycket om Malmös krogliv: Noir.
Jannie Vestergaard, Livsmedelsakademin och Smaka på Skåne: Noir. Underbart bra kaffe och bra service. Dock inte om man har bråttom – här handlar det om att ge sig tid och att njuta.
Martin Andersson, journalist på Sydsvenskan som skrivit mycket om Malmös krogliv: Di Penco. Svårslaget måste efter maten. 
Läs mer om Malmös bästa krogar här.
Vad tycker du själv? Vilken är Malmös bästa kaffebar? Kommentera nedan!
Gå till toppen