Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

SJ ställer in all brotrafik

De som åker med SJ-tåg från Stockholm till Köpenhamn från den 4 januari uppmanas att byta till Öresundståg i Göteborg, Hässleholm eller Lund.

När regeringen beslutade om obligatoriska id-kontroller för alla kollektivtrafikresenärer på väg mot Sverige tog SJ omedelbart fram ett antal scenarion för hur man skulle agera.
Det mest drastiska scenariot var att upphöra med all järnvägstrafik på Kastrup och Köpenhamn.
Enligt vad Sydsvenskan och HD erfar är det så det blir.
SJ har redan tagit bort Kastrup och Köpenhamn från alla sina tidtabeller från den 4 januari.
Den stockholmare som ska åka snabbtåg till Köpenhamn söndagen den 3 januari har fem direktavgångar att välja på.
Men om samma person ska göra en tågresa till den danska huvudstaden måndagen den 4 januari så finns det inga direktresor att välja på.
Tågresenären måste längs vägen byta från snabbtåg till Öresundståg.
Det bytet ökar restiden mellan de båda huvudstäderna med en halvtimme så att resan tar drygt fem och en halv timme. Det väntas också leda till ökad trängsel på Öresundstågen.
– Jag kan bekräfta era uppgifter. Vi väljer att inte trafikera Danmark från den 4 januari, säger SJ:s kommunikationsdirektör Monica Berglund.
Skälet till att SJ ställer in sina Danmarksturer är att bolaget anser sig ha allt för knappt med tid för att hinna med id-kontroller innan passagerarna går på tågen på København H. SJ har laborerat med planer på att tillfälligt ta bort tågstoppen på Kastrup, men inte ens med den förändringen går det att hålla liv i Danmarkstrafiken.
Enligt SJ kommer drygt 500 resenärer per dag att drabbas av SJ:s beslut att låta Köpenhamnstågen vända redan på Malmö Central.
– Våra resenärer kan ju även efter den 4 januari ta sig till Köpenhamn med tåg, men inte med SJ-tåg, säger Monica Berglund.
Det är ännu inte klart hur länge SJ:s tågstopp på Köpenhamn kommer att vara, men enligt Monica Berglund avser SJ att åter komma i gång med trafiken så fort som möjligt.
Det danska Trafikverket måste dock först ge SJ en egen perrong på København H där SJ kan genomföra id-kontroller i lugn och ro utan att störas av andra tågavgångar.
Sydsvenskan och HD har sökt Banedanmark för en kommentar, men kommunikationschefen Karina Nelsing låter hälsa att hon inte har någon kommentar "på nuvarande tidspunkt".
Gå till toppen