Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Emerging Cooking Solutions sluter avtal med Öresundskraft

Lundaföretaget Emerging Cooking Solutions har en ny kund i Helsingborgsbaserade Öresundskraft. Energibolaget kommer att köpa klimatkrediter av Emerging Cooking Solutions de närmaste fem åren.

Per Löfberg, vd på Emerging Cooking Solutions, som skrivit under ett avtal med Öresundskraft idag.Bild: Annika Henning
– För oss är det ett viktigt steg. Det betyder att vi för första gången samarbetar med ett svenskt, större energibolag om klimatåtgärder, säger Per Löfberg.
Han grundade Emerging Cooking Solutions tillsammans med Mattias Ohlson 2012. Företagets vision är att minska användandet av träkol vid matlagning i Afrika och därmed minska avskogningen samt utsläppen av sot och giftig kolmonoxid.
Idag har de två sätt att nå sina mål, dels tillverkar och säljer de pelletsspisar i Zambia, dels producerar de pellets av trärester från odlad tall- och eukalyptusskog i landet.
Emerging Cooking Solutions spisar och pelletstillverkning bidrar även till minskade koldioxidutsläpp. Det innebär att de kan generera klimatkrediter via FN:s CDM-projekt (Clean Development Mechanism).
CDM-projektet gör att industrier i västvärlden kan klimatkompensera för sina utsläpp genom investeringar i projekt som minskar utsläppen i utvecklingsländer. Klimatkompensation kommer att bli en del av Öresundskrafts nya gröna produkt, Fjärrvärme Guld.
– Varje spis vi säljer minskar koldioxiutsläppen med mellan fyra och fem ton per år. Med hjälp av CDM kan vi ge dessa minskningar ett värde för Öresundskraft. För att förstå hur stor den minskningen är kan vi jämföra med en genomsnittlig svensk, som genererar cirka sex ton per år när den bor, reser, kör bil och så vidare, säger Per Löfberg.
Avtalet med Öresundskraft gäller från och med nästa år, men första året kommer Emerging Cooking Solutions inte att leverera egna klimatkrediter. Orsaken är att det krävs mycket administration för att få klimatkrediterna godkända. FN måste bland annat kontrollera att pelletsspisarna används och fungerar innan de godkänner klimatkrediterna.
– Det tar minst ett och ett halvt år innan vi får krediterna utfärdade. Men vi kommer kunna generera mycket mer krediter i framtiden och vi är intresserade av att jobba med fler företag som vill investera i klyftig klimatkompensation, säger Per Löfberg.
Bolaget har 20 anställda i Zambia och två i Sverige. Försäljningen ökar snabbt, nyligen skrev de under ett avtal med den franska oljejätten Total om att sälja pellets och pelletsspisar via deras mackar i Zambia.
– Vi har ett bra samarbete med Total som kommer att fördjupas nästa år, säger Per Löfberg.
Framöver tittar han på att bredda användningsområdet för bolagets pellets till att inte bara innefatta matlagning, utan även elförsörjning.
– Behovet av el är enormt i hela Afrika och vi tror att el genererad av överskottsbiomassa kan fylla ett stort behov. Ambitionen är att bränslet framöver ska tillverkas av invasiva buskar som tränger ut djurliv och gör det svårt att hålla boskap.
Gå till toppen