Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Johansson: "Har varit genuint oroad"

I september utsåg statsministern honom till samordnare för regeringens flyktinghantering.
Tre månader senare medger migrationsminister Morgan Johansson:
— Jag har varit genuint oroad för att vi inte skulle klara det här.

Inför 2016 säger justitie- och integrationsminister Morgan Johansson: Det man ska oroa sig för att vi hamnar i samma situation i vår som vi var i somras. Vi är fortfarande mitt inne i en kris men det kan också vara så att vi hamnar i ett läge där vi ser början på slutet.Bild: Claudio Bresciani/TT
Det är en av årets sista arbetsdagar för Morgan Johansson. Det efter en höst där flyktingsiffrorna har pekat uppåt och stödet för hans parti i motsatt riktning. Dessutom, om ett par dagar genomförs en av de mest kontroversiella åtgärderna, ID-kraven, där målet är tydligt — få ned antalet människor som söker sig till Sverige.
— Det läge vi har nu med ungefär 3 000 i veckan är fortfarande på en nivå att det inte långsiktigt är hanterbart. Vi måste ned ytterligare, säger migrations- och justitieministern (S).
TT: Anser du att situationen någon gång under hösten varit utom kontroll?
— Jag tror många som jobbat inom polisen, Migrationsverket och kommunen känt att det varit perioder när de inte haft kontroll. Jag själv har varit väldigt oroad över att vi inte skulle klara bostadssituationen och hamna i ett läge då tusentals människor saknar tak över huvudet mitt under en svensk vinter.
TT: Du har själv tre barn, 6, 10 och 12. När de frågar: varför kan inte alla komma till Sverige? Vad svarar du då?
— Just det samtalet har vi inte hamnat i ännu men man måste förklara att vi ska ta hand om de som kommit. Min dotter (6) är för liten för att ställa sådana frågor men mina pojkar är väldigt engagerade och läser mycket i skolan.
— Sedan finns det partier som talar om helt öppna gränser men den nyliberala inställningen är jag också oroad för. Då hamnar man i en situation där personer tvingas jobba för tio kronor och bo i en källare.
TT: Kan man som politiker bli känslomässigt berörd?
— Det blir jag hela tiden, särskilt när jag träffar familjer med små barn och man förstår vad de gått igenom. Jag var på studiebesök i Jordanien/Libanon under våren och besökte flyktingläger. Det är klart att det påverkar en på ett känslomässigt plan.
När statsministern Stefan Löfven frågade Morgan Johansson om han ville bli justitie- och migrationsminister hösten 2014 ansågs Johanssons tidigare ministererfarenhet och breda kontaktnät inom Kommunsverige som ytterst viktiga egenskaper kring migrationsarbetet.
Varken han själv eller Löfven kunde då föreställa sig hur stor den frågan faktiskt skulle bli ett år senare. I september när tusentals asylsökande kom varje vecka fick han därför ytterligare en förfrågan från statsministern.
— Han sa till mig: Vi behöver någon som samordnare och som fungerar som motor i det här arbetet. Första besluten kom strax därefter, säger Johansson.
Hur har det varit att gå till jobbet under den här hösten?
— Är man i den här ställningen, då måste man alltid se till att klara av och visa ett ledarskap. Andra får utvärdera om jag skött uppgiften på ett bra sätt men jag har som sagt varit genuint oroad för att vi inte skulle klara det.
Tydligt är i alla fall att väljarnas stöd dramatiskt har sjunkit. Johansson talar om en "svår regeringsperiod med budget som först föll, därefter flyktingkris och slutligen terrorismen".
TT: Samtidigt brukar man säga att i kristider förstärks stödet till de styrande?
— Det handlar om man lyckas klara krisen men vi är fortfarande i den och hanterar den. Det är lite tidigt ännu. Jag ser inte på opinionsundersökningar utan det viktigaste är att klara av krisen och jag tror att väljarna är rationella. Ser de att vi klarar av detta — då kommer stödet tillbaka.
Gå till toppen