Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Kastrup får en mur mot flyktingar

Kastrup stängs under mellandagarna av för all tågtrafik under tre nätter. Skälet är att tågstationen ska byggas om och kompletteras med en mur så att flyktingar inte kan springa över spåren. Ett stängsel mellan spåren är redan på plats. 

Bild: Ingemar D Kristiansen ARKIV
Det är danska DSB som från den 4 januari ska ansvara för id-kontrollerna på Kastrup. Än så länge är det statliga danska järnvägsbolaget väldigt förteget om hur kontrollerna ska gå till.
Men under tisdagen informerades den danska pendlarföreningen om att tågtrafiken till och från Kastrup helt kommer att ligga nere under tre nätter.
Enligt den information som gått ut kommer inga tåg att stanna på Kastrup nätterna till den 28, 29 och 30 december. 
”I stedet kører vi togbusser mellem Tårnby og Copenhagen lufthavn, samt mellem Copenhagen lufthavn og Høje Taastrup ifm nogle IC-tog”, heter det i DSB:s förhandsinformation.
Det innebär att den flygresenär som vill ta sig till Kastrup med tåg natten till den 28 december måste byta till buss vid Tårnby, den tågstation som ligger omedelbart efter Kastrup.
Skälet till det tillfälliga tågstoppet är att Sund&Belt, bolaget som äger den danska delen av Öresundsbron, ska bygga om tågstationen och förbereda den för id-kontroller. Men det är inte i första hand avspärrningar för köande resenärer som ska uppföras, utan ett murliknande staket mellan stationens båda järnvägsspår.
Staketet kommer att bli 325 meter långt och 1,5 till 2 meter högt.
Redan under tisdagen var ett provovisoriskt stängsel uppsatt mellan järnvägsspåren vid flygplatsen. 
Den del av Kastrups sydliga perrong som ligger närmast Skåne ska göras om till en separat plattform för Sverigeresenärer som redan fått sin id-handling kontrollerad.
DSB har i samband med den ombyggnaden upptäckt att det finns en risk för att flyktingar utan id-handlingar tar chansen att komma in på "Sverigeperrongen" genom en livsfarlig springtur över spåren.
Eftersom Kastrups norra perrong blir tillgänglig för alla resenärer vill DSB nu stoppa möjligheten för alla att olovligen ta sig över spåren. Det ska ske genom att ett högt murliknande staket byggs mellan spår 1 och 2.
Gå till toppen