Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

Så ska Malmö bekämpa våldsbejakande extremism

Malmö öppnar en lokal hjälptelefon dit anhöriga, lärare och andra kan slå larm om man misstänker att en ungdom dras till våldsbejakande extremism.
Kommunen upprättar även en lokal handlingsplan – som den nationella samordnaren Mona Sahlin krävt.

Bild: Albin Brönmark
Malmö har fått hård kritik för att man inte tagit problemet på allvar med att kommuninvånare reser till Syrien och Irak och blir jihadister i terrorsekten Islamiska staten.
Terroristexperten Magnus Ranstorp och regeringens nationella samordnare Mona Sahlin har efterlyst en lokal handlingsplan och en lokal samordnare.
Ansvariga kommunalrådet Andreas Schönström (S) har kritiserats för att han hävdat att högerextremister utgör ett större hot än våldsbejakande islamister – trots att Säpo slagit fast det motsatta.
Men nu har Malmö kommun tagit till sig kritiken.
På en pressträff på onsdagen presenterade Schönström en lokal handlingsplan mot våldsbejakande extremism – fast man valt att kalla den "riktlinjer".
– Vi vill skapa tydlighet kring vad staden gör mot våldbejakande extremism. Både för vår egen organisation, men också mot offentligheten, säger Schönström (S).
Nytt är den lokala hjälptelefonen: 040-340550.
Dit kan anhöriga, kompisar, lärare och andra ringa om man ser tecken på att en ungdom dras till våldsbejakande islamism, exempelvis sitter hemma och surfar runt bland Islamiska statens våldspropaganda.
Men telefonen är även öppen för dem som vill slå larm om högerextremism.
Nytt är också att kommunen sätter ihop ett särskilt samordningsteam på tio personer från sociala resursförvaltningen, elevhälsan och polisen.
Personal vid kommunala myndigheter och skolor ska få utbildning i hur man upptäcker tecken på att unga radikaliseras och visar upp ett "normbrytande beteende".
– Det är jätteviktigt att våra medarbetare också vet vart de ska vända sig när deras kompetens inte räcker till, säger Malin Martelius vid enheten för trygghet och säkerhet.
Kommunen är mån om att engagera civilsamhället. Ett särskilt projekt har döpts till "Våra liv". Kommunen har fått drygt 4 miljoner kronor från Allmänna arvsfonden. Deltagare är Islamakademin med imamen Salahuddin Barakat, Spiritus Mundi, Flamman och statsvetaren Felix Unogwu, som arbetat med att avprogrammera barnsoldater.
Projektet ska arbeta förebyggande, men även på individnivå med rehabilitering av unga som dragits till våldsbejakande miljöer.
Enligt Säpo har 300 svenskar anslutit sig till Islamiska staten. Hur många som kommer från Malmö vet inte kommunen.
– Vi har bett Säpo ta fram uppgifter åt oss, säger Mats Karlsson, biträdande polisområdeschef i Malmö.
Enligt Sydsvenskans källor rör det sig om ett tiotal Malmöbor, kanske det dubbla.
Gå till toppen