Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Här tränar helafamiljer ihop

På Baekdusan Taekwondo i Lomma tränar Norah och Jesper Ladegaard-Pedersen sida vid sida med pappa Henrik.
Nu har alla tre tagit SM-guld.

– Vi började med detta för att vi såg att vi kunde träna tillsammans med barnen. I stället för att skjutsa barnen tre gånger i veckan och sedan försöka hitta tid till egen träning, säger Henrik Ladegaard-Pedersen.
I början var även mamma Komal Ladegaard-Pedersen med. Men de övriga tre i Bjärredsfamiljen blev mer bitna. 3,5 år senare kan de titulera sig svenska mästare i grenen poomsae, som går ut på att göra ett mönster av olika tekniker så korrekt som möjligt.
Norah Ladegaard-Pedersen lyckades allra bäst under SM nyligen med tre guld. Efter framgångarna visade hon bilder och berättade om sporten för sina klasskompisar på Bjärehovskolan.
– De tyckte att det var väldigt coolt och de klappade efteråt. Några har sagt att de vill börja och bli lika duktiga som jag.
Hur är det att träna ihop med sin pappa?
– Det är roligt och bra att han kan lära oss lite. Men nu är det nästan mest vi som lär honom, säger Norah.
– Det är roligt både att träna ihop och att kunna prata om det hemma, säger Jesper.
Familjen Ladegaard-Pedersen är inte unik i föreningen. Här finns fler familjer som tränar taekwondo ihop.
– Det är även några föräldrar som fortsatt när deras barn börjat med andra aktiviteter och slutat här, säger David Kliba, som är tränare i OS-grenen kamp.
När Hallå är på besök finns hans son Quincy Kliba på plats. Han har vunnit alla tävlingar utom en under året och övar sparkar mot dockan som går under namnet "Stackars Bob".
– Det är roligt att träna här. Man får många vänner och man kan köra både tjejer och killar, säger Quincy Kliba.
Under SM nyligen tog klubben 15 guld. Tränarna Lotta Dahlqvist och David Kliba förklarar framgångarna.
– Det är roligt att slå de stora klubbarna från Göteborg och Stockholm. Vi är en förening där alla hjälper till, både medlemmar och föräldrar, säger Lotta Dahlqvist.
– Här finns plats för alla att växa. Vissa är här och jagar troféer, andra är här för att hitta sig själva. Man behöver inte tävla, säger David Kliba.
Baekdusan Taekwondo
Vad: Taekwondoklubb med verksamhet i grenarna kamp och poomsae.
Var: Poppelgatan 21, Lomma.
När: Träningar varje dag. Knatteträning för nybörjare på söndagar. Tider finns på klubbens hemsida.
Aktuellt: Tog 15 guld på SM. Bästa klubb i poomsae och fjärde klubb i kamp.
Individuella guldmedaljörer, kamp: Tindra Andersson, Alex Bengtsson, Quincy Kliba, Matilda Nyman och Frida Sjöberg. Poomsae: Richard Coltelius, Lotta Dahlqvist, Norah Ladegaard-Pederson, Balli Lelinge, Gustav Lelinge.
Gå till toppen