Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sport

Historiskt VM-silver ger Skånebragden

Från nervöst misslyckande till historiskt VM-silver. 2015 var året då Louise Hansson tog det internationella klivet. Nu får hon Skånebragden, Sydsvenskans pris för årets bästa idrottsprestation.

Kroppen kändes stel, spänd och nerverna var utanpå baddräkten redan flera timmar innan tävlingarna. Det var inte så VM i ryska Kazan skulle börja för Louise Hansson.
– Jag hade satt alldeles för mycket press på mig själv. Jag gick bara på speed... och det funkade inte, säger Louise Hansson.
Målet för simmaren från Helsingborgs Simsällskap var att komma långt på 200 meter medley, men det tog slut redan i försöken.
Läs också Max Wiman: ”Mentala styrkan lika imponerande som simningen”
Louise Hansson slog i kaklet på tiden 2.14.49, eller över sju sekunder efter bästa tid i försöken.
Sju sekunder, en ocean av tid i en VM-bassäng.
– Man måste hålla lugnet annars tar det för mycket energi, säger Louise Hansson när hon tänker tillbaka.
Det skulle komma mer. Hon skulle komma tillbaka och prestera på ett sätt som gjorde att 19-åringen från Helsingborg får Skånebragden 2015.
Louise Hansson sitter och ögnar genom listan innan hon kallar till sig lillasystern och landslagskompisen, Sophie.
– Kom och titta, Sophie, det är ingen dålig lista med namn, säger vinnaren av Skånebragden 2015 utan att släppa blicken från världsartister och OS-medaljörer som utgör tidigare vinnare.
På den ombyggda fotbollsarenan i Kazan stod två 50-metersbassänger på gräsmattan och där gick Louise Hansson och laddade om. Hon var tvungen att skaka av sig det förhatliga premiärloppet och simma andrasträckan i Sveriges lag på 4x100 meter frisim under samma förmiddagspass.
– Pressen hade släppt en del och det var inte heller min huvudgren och jag kunde simma mer avslappnat.
Fjärdeplatsen på 4x100 meter fritt följdes upp med ännu en plats precis utanför pallen på den dubbla distansen innan 4x100 meter medley skulle avgöras på mästerskapets sista dag och i mästerskapets sista final,
Det var en dag där uppladdningen inför finalen var annorlunda på så många sätt och alla känslor kom på en och samma gång.
– Hela den dagen var galen. Sarah Sjöström tog brons och Jennie (Johansson) tog sitt VM guld. Hela laget stod och grät av lycka för Jennie och det var så häftigt allt som hände.
Hedemoratjejens oväntade guld ställde hela uppladdningen på ända, men efter en tårfylld glädjestund var det fokus som gällde.
– Vi visste att vi hade en bra chans att kanske, kanske ta ett brons… Men att vi skulle slå USA och Australien trodde vi aldrig, säger Louise Hansson om ett lopp som skulle komma att bli historiskt.
Sverige inledde med Michelle Coleman på ryggsimmet som växlade sjua till Jennie Johansson. Den färska guldmedaljören gjorde ett nytt bragdlopp och simmade upp Sverige till en tredjeplats. Sarah Sjöström avancerade ytterligare en plats i sitt fjärilsim.
– När jag stod på pallen vågade jag inte kolla åt sidorna alls. Jag var helt fokuserad på mig själv och mitt lopp, säger Louise Hansson.
Sistasträckan i sista finalen på ett världsmästerskap. Allt på ett kort.
– Jag hade bestämt mig för att inte titta på något annat än Sarah. Jag ville inte veta var jag låg utan bara fokusera på det jag kunde göra.
Louise Hansson kastade sig i vattnet, höll jagande Australien bakom sig och simmade in som tvåa bakom Kina. Tiden skrevs till 3.55,24 – ett nytt Europarekord och första internationella lagmedaljen på damsidan.
– Nytt personligt rekord, ett VM-silver. Det blev ett helt okej mästerskap till slut, säger Louise Hansson och brister ut i ett stort leende som skvallrar om att det var ett par nivåer upp från okej.
Hemma i Sverige tog hon revansch på 200 meter medley och satte svenskt rekord på SM. Om allt suttit lika bra den där nervösa premiärdagen i Kazan så hade tiden räckt till VM-silver.

Alla vinnare – från Andersson till Hansson

Sydsvenskans pris Skånebragden delas ut till den skånska idrottare eller det skånska lag som gjort den bästa prestationen under året. Priset delades ut första gången 1998.
1998: Peter Andersson, bågskytte
1999: Roland Nilsson, fotboll
2000: Pia Hansen, skytte
2001: Rolf-Göran Bengtsson, ridsport
2002: Peter Ijeh, fotboll
2003: Caroline Jönsson, fotboll
2004: Malmö FF, fotboll
2005: Jan Brink, ridsport
2006: Kenny Jönsson, ishockey
2007: Henrik Stenson, golf
2008: Rolf-Göran Bengtsson, ridsport
2009: Lisa Nordén, triathlon
2010: Lisa Nordén. triathlon
2011: Rolf-Göran Bengtsson, ridsport
2012: Lisa Nordén, triathlon
2013: Henrik Stenson, golf
2014: Malmö FF, fotboll
2015: Louise Hansson, simning

Louise Hansson

Ålder: 19 år.

Familj: mamma, pappa, syskonen Sophie, 17, och Gustaf, 14.

Bor: Hus i Ramlösa.

Yrke: Pluggar Natur på gymnasiet.

Klubb: Helsingborgs simsällskap.

Meriter 2015: VM-silver på 4x100 m medley lång bana, EM-brons individuellt 200 m medley och EM-silver 4x50 m medley kort bana, elva medaljer på kortbane-SM i Helsingborg (fyra guld och två silver individuellt, två guld, ett silver och två brons i lagkapp).

Motiveringen

För att hon överträffade sig själv - när pressen var som allra störst - och säkrade en historisk svensk silvermedalj.

En mästerlig jury

Anette Börjesson, EM-silvermedaljör, badminton, och EM-guldvinnare, fotboll.

Rolf Edling, tidigare världsmästare och olympier, fäktning.

Maria Gretzer, fd landslagsryttare, olympier och förbundskapten, ridsport, 

Mats Näslund, Stanley Cup- (NHL), VM- och OS-vinnare, ishockey.

Åke Stolt, fd sportchef Sydsvenskan, 

Från Sydsvenskan: 

Pia Rehnquist, chefredaktör. 

Ulf Jarevik, sportchef.

Max Wiman, krönikör.

Fredrik Hedenskog, redaktör.

Gå till toppen