Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Id-krav öppnar för förfalskningar

Fyra av fem asylsökande saknar id-handlingar.

Id-kontrollerna vid gränsen till Sverige som införs den 4 januari kommer att drabba vissa flyktinggrupper hårdare än andra, enligt statistik från Migrationsverket.Bild: Johan Nilsson/TT
Den senaste veckan sökte knappt 3 000 personer asyl i Sverige, en minskning från tidigare i december.
— Vi ser alltid en nedgång under vintern, men vi tror även att de redan införda gränskontrollerna och kraven på id-handlingar för resa med färja från Tyskland till Sverige är viktiga delförklaringar till att det har minskat under senare tid, säger Urban Hilding, omvärldsanalytiker på Migrationsverket.
Att antalet asylsökande inte har minskat mer kan bero på att man vill ta sig till Sverige innan id-kontroller på tåg, bussar och färjor införs den 4 januari nästa år.
— Det finns också rykten i Tyskland om att Danmark kommer att införa gränskontroll, vilket möjligen gör att ännu fler tar sig till Sverige innan den 4 januari, säger Urban Hilding.
En sanktionsavgift på 50  000 kronor ska kunna tas ut av transportören om den inte fullgjort sina skyldigheter enligt de nya id-kontrollerna. Men om handlingarna visar sig vara falska kommer ingen avgift att utfärdas, rapporterar SVT Nyheter Skåne.
— Det står bara i lagen att de ska bära en id-handling. Om handlingen är falsk eller inte kan inte den enskilda busschauffören avgöra, säger Michael Mattsson, chef för gränsspolissektionen i region syd till SVT.
Det danska folketinget röstade tidigare i december ja till en ny lag om transportörsansvar som gör det möjligt att tvinga tåg-, färje- och bussbolag att genomföra id-kontroller när de korsar gränsen till Danmark.
Om de svenska id-kontrollerna leder till fler asylsökande i Danmark bedömer Migrationsverket det som väldigt sannolikt att även danskarna inför gränskontroller.
— Då är det troligt att man vill undvika Danmark och försöka ta sig med färja från Tyskland till Sverige, eller via andra vägar för att undvika kontroller. Om man reser med färja är det sannolikt att man i högre grad kommer att använda sig av falska handlingar, kontroller utförs vad vi vet bara av rederipersonal som inte har några kunskaper om vilka handlingar som är äkta eller falska, säger Urban Hilding.
Id-kontrollerna väntas slå extra hårt mot vissa flyktinggrupper, bland annat ensamkommande flyktingbarn, enligt statistik från Migrationsverket som Ekot tagit del av.
Detta eftersom hela två tredjedelar av de ensamkommande barn som sökt asyl i Sverige i år kommer från Afghanistan. Ytterst få av de som flytt från just Afghanistan, liksom de som flytt från Somalia och Eritrea, har id-handlingar med sig.
Totalt har 150 000 asylsökande kommit till Sverige i år. Fyra av fem har saknat id-handlingar.
Gå till toppen