Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Öresundsrevolutionen vill slopa id-kontrollerna på Bron

I svallvågorna av id-kontrollerna har kampanjen Öresundsrevolutionen startat. På några timmar har tusentals personer visat sitt stöd.


De startade på onsdagseftermiddagen, och mot kvällen hade de fått 2 000 gilla-markeringar på Facebook. De samlar också namnunderskrifter under parollen "Öppna bron nu!" som skickas ut till politikerna i riksdagen som röstade för att id-kontrollerna. Politikerna i regering och riksdag saknar överlag förståelse för vad som sker i Skåne och förstår inte konsekvenserna av id-kontrollerna. Det menar nyuppstartade kampanjen Öresundsrevolutionen.
– Vi lever i ett väldigt centraliserat land. Vad vi vill åstadkomma är att vi ska tas på allvar. Detta är inte utlandsresor, det här är vårt pendeltåg. Ta det för det, förstå att detta är vår verklighet, vår vardag, som påverkas, säger Mats Genberg, initiativtagare.
Mats Genberg är centerpartist i Simrishamn, men initiativet är taget på egen hand.
– Jag tycker det är konstigt att man inte ser att de här besluten man fattar i förlängningen skulle kunna leda till att det blir en Kataloniensituation här, säger han.
Han menar att Skåne under en längre tid har förbisetts ur ett riksperspektiv, där han menar att det råder fokus på huvudstaden.
– Det krävs en ökad medvetenhet av hur vår del av landet ser ut och hur verkligheten är här. Det senaste beslutet som kommit indikerar att det förstår man överhuvudtaget inte.
Han är även kritisk till det senaste beslutet om id-kontroller, som han menar slår hårt mot Öresundsregionen.
– Man har drivit igenom ett beslut oerhört snabbt och det känns som partipiskorna fått vina högt och hårt, säger Mats Genberg om riksdagsbeslutet.
– Det känns som man inte gjort en konsekvensanalys, den praktiska betydelsen av vad det de facto innebär för människor som lever här och är beroende av den fungerande tågtrafiken.
– Min bild med Öresundsrevolutionen är att skapa en förståelse för att fasiken, vi måste börja vara i den här delen av landet. Vi måste börja titta hur verkligheten ser ut här. Här är något väldigt speciellt, här har i praktiken byggts upp en ny storstadsregion som inte fanns för något år sedan. Det är en storstadsregion som råkar befinna sig i två länder.
Gå till toppen