Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Oro över att ny skola inte blir av

Många föräldrar är oroliga över att en ny Mårtensskola försenas av ett eventuellt flyktingboende. Besked från kommunen om att inga beslut fattats än har inte lugnat.

Enligt Malin Sjögren, Lunds stadsarkitekt, så har många hört av sig med både oro och synpunkter.
– Framför allt är det oro kring skolan som framförs, säger hon.
Rivning av Mårtenskolan planeras och eleverna har redan flyttat till tillfälliga paviljonger.
– Rivning är på gång och är beställd. Det ligger för beredning i lokalplaneringsgruppen och ska upp i kommunstyrelsen, säger Monica Molin (S), ordförande i barn- och skolnämnd Lunds stad.
Mårtenskolans tomt är ett av alternativen när kommunen jagar nya platser för flyktingboenden men barn- och skolnämnden är inte inblandad i beslut om placering av flyktingboenden.
– Att förutsätta att det blir på Mårtensskolan är att föregå det hela. Det kan lika bra bli något annat alternativ. Jag tycker man ska ta det lugnt och det har egentligen inget med skolan att göra och gör inte att den försenas. Det hänger inte ihop på det viset, säger Monica Molin (S).
Men om man väljer tomten försenas väl skolan?
– Det är inget som jag tänker på. Vi vet ju inte hur länge det skulle vara flyktingboende heller. Skolnämnden förfogar inte heller över bygglovet och hur lång tid det är på. Det ligger på andra nämnder. Men att flytta baracker, det gör man snabbt när man väl kommer till skott.
Barn- och skolnämnden har blivit informerad och är i övrigt inte inblandad.
– Det är inget för vår nämnd att ta ställning till. Jag värnar alla enheter vi har men vi måste ta hänsyn till de här andra barnen också, säger Monica Molin.
Enligt samhällsbyggnadskontoret står det i bygglovsansökan att tomten behövs för flyktingar till och med 2020. Det verkar i så fall gå stick i stäv med planerna på ny skola.
– Vi föräldrar har fått löfte om en ny permanent skola på den gamla platsen, säger Christel Brandt Jepson, en av de föräldrar som undrar över Mårtenskolans framtid.
Andra föräldrar har skickat ett brev till kommunen där de skriver att de inte tror på tillfälliga lösningar. De påpekar att Mårtensskolans tidigare baracker varit "tillfälliga" i flera decennier.
Gå till toppen