Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Julbock brann — men originalet kvar

Örebroborna får fira julafton utan sin traditionsenliga granrisbock på Järntorget. Under natten brann den ner. Samma öde drabbade julkärven i Huskvarna.
Men originalbocken i Gävle har ovanligt nog klarat sig.

Örebros motsvarighet till den kända julbocken i Gävle har brunnit ner. Här invigs Gävlebocken inför årets julfirande. Arkivbild.Bild: Mats Åstrand/TT
Förbipasserande såg vid tvåtiden natten till julafton hur bocken i Örebro stod i lågor och slog larm. Men när räddningstjänsten kom fram var det för sent att rädda den stora julprydnaden.
— Vi har släckt branden, den var nästan nerbrunnen när vi kom fram, säger Thomas Pettersson, inre befäl hos Nerikes brandkår.
Bocken var tillverkad av en metallställning täckt av en stor mängd granris som snabbt brann upp. Polisen har undersökt brandplatsen.
Den traditionella julbocken i halm som pryder slottstorget i Gävle från första advent varje år står däremot fortfarande intakt. Gävlebocken har blivit känd för att den brunnit eller vandaliserats så gott som varje år sedan den byggdes för första gången 1966.
2012 brann han redan natten till lucia och året därpå några dagar innan julafton.
Men förra året skonades bocken. Kommunen hade satt in extra bevakning för att skydda den 13 meter höga skapelsen inför gästspelet i Gävles kinesiska vänort Zhuhai i januari.
Örebrobocken har varit betydligt mindre olycksdrabbad genom åren. Men även förra året stacks den i brand, liksom 2012, samma år som det blåste upp till strid mellan Örebro och Gävle om vem som har den bästa bocken.
Sveriges Radio P4 Örebro utmanade då sin systerkanal med en omröstning bland lyssnarna på sin hemsida. Men "bock-battlen" togs hem av Gävlebocken, med 56 procent av rösterna.
Under natten till julafton eldhärjades även den tio meter höga julkärven i Huskvarna, rapporterar jp.se.
— Det brukar brinna nästan varje år, ungefär som julbocken i Gävle. Det är bara en fråga om tid, säger Kenneth Hermansson, inre befäl vid räddningstjänsten, till tidningen.
Gå till toppen