Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Karl-Bertil Jonsson 2015 – ny teckning av Per Åhlin

Idag är det 40-årsjubileum för "Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton". Per Åhlin har ritat en ny teckning exklusivt för denna tidning.

Bild: © Pennfilm studio / Per Åhlin 2015
Många vet nog inte om att du illustrerade i Sydsvenskan förr.
– De tidigaste illustrationerna jag gjorde var till Hemingways Den gamle och havet1954, i samband med hans nobelpris. Sedan ritade jag en bit in på 1960-talet för tidningens söndagsbilaga, där jag illustrerade noveller och poesi.
Har du fått många förfrågningar att rita nya versioner av Karl-Bertil genom åren?
– Det händer då och då. Senast till Unicefs julgranskula, som säljs för välgörande ändamål. Annars hör många tidningar av sig i december och vill ha bilder från filmen.
Hur ser du på Karl-Bertil idag?
– Han känns lite otillräcklig nu när man ser allt elände. Man blir väldigt ledsen, särskilt blir jag ledsen att man snackar skit om stackarna som sitter och fryser på gatorna, eller att man får för sig att de är sammansvurna på något sätt. Kanske är jag naiv, men det är något som jag har svårt att tro på. Jag vill gärna plocka fram en Karl-Bertil till vartenda gathörn.
Nu ska vi göra en ny Kalle Anka!, skojade Tage Danielsson när ni gjorde filmen. Är du förvånad över att filmen blivit en så stark jultradition?
– Ja, det är fantastiskt. Jag är tacksam att den fortfarande uppskattas, och tycker att den håller – och det verkar ju publiken också tycka. Det är synd att Tage inte fick se den mer än nio år.
I filmen blandas 70-tal med 40-tal. Tv-apparater men också gengasdrivna bilar. Hur kom du på alla dessa anakronismer?
– Tecknad film är som gjord för anakronismer och överdrifter. Jag uppfattar också berättelsen som en skildring av Tages ungdomstid. Många påstår att jag ritat Tage som ung, men det är inte medvetet. Men han jobbade på posten, precis som Karl-Bertil. Han kanske också slängde paketen i golvet…
Finns det några missuppfattningar om Karl-Bertil?
– Något som jag är lite förundrad, och sur, över är att många tror att den är för barn, bara för att det finns saga med titeln. Men den är ju skriven för en vuxen publik och ingår i Tages Sagor för barn över 18 år. Och en del är förundrade över att det finns ett hakkors på flaggspelet på bilen. Men det är en reminiscens från min barndom. Julgransgirlangerna innehöll ofta hakkors, eftersom de var tillverkade Tyskland. Det är ju hemskt, men så var det.
Brukar du titta på filmen på julafton? Och på Kalle Anka?
– Kalle Anka slipper jag helst. Men jag har nog inte missat en jul med Karl-Bertil, för släkten vill se den. Många inom min familj var dessutom med och arbetade på filmen som färgläggare.
Vi får hoppas att den går i 40 år till.
–  Ja, du får ringa tillbaka då.
God jul.
– God jul, från en okänd välgörare.
Per Åhlin.Bild: Albin Brönmark
”Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton” finns i en nyutgiven jubileumsbok som, förutom berättelsen, innehåller texter om filmens tillkomst och Per Åhlins storyboard (bildmanus).
Gå till toppen