Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Bästa kompisen som seriefigur

Kenneth Larsen.
Kenneth Larsen har gjort en strippserie om relationen till sin bästa kompis, Marthe. ”Bästis” är först ut av årets gästserier från Serieskolan i Malmö.
För drygt tio år sedan åkte barndomsvännerna Kenneth Larsen och Marthe Nordvik till Melbourne, Australien, för att plugga grafisk design.
Efter studietiden började Kenneth Larsen, lite på skoj, göra en humorserie om deras samboende och upplevelser. Det blev ett sätt att hålla kontakten, när hon flyttade till Trondheim och han till Stockholm.
– Jag ritade den för att ha kul och retas lite med Marthe, och hon har läst serierna då jag har lagt upp dem på Facebook. Serien är ett sätt för oss att minnas gamla tider, före jobb och barn. Vi kommer alltid vara 20-nånting i serien. Jag tror hon tycker det är kul, det är en hyllning till vår vänskap.
Efterhand började dock internskämten försvinna och seriefigurerna leva sina egna liv. Kenneth Larsen har gjort ett album med ”Bästis”, som han har distribuerat själv.
– Men där är det lite längre historier på några sidor. Det här är första gången jag har testat strippformatet. Det kändes som en utmaning, eftersom formatet är begränsat – bara fyra rutor och du måste komma på en poäng. Men handsken passade riktigt bra.
Du har mycket visuella skämt, vilket är ganska ovanligt i strippserier där skämten ofta är textbaserade.
Ja, ofta är det fyra rutor där figurerna har samma ansiktsuttryck. Jag tycker om det överdrivna med mycket mimik, och stora ögon och munnar. Som liten läste jag mycket Kalle Anka, och Kalle och Hobbe – eller Tommy & Tigern som den heter på norska.
Kenneth Larsen har mest jobbat med reklam tidigare, medan serier har varit en hobby.
– Jag har aldrig tänkt att det gick att satsa på serier. Men så hörde jag om Serieskolan i Malmö och kände att jag bara måste testa att göra det. Så jag tog steget att bli student igen som 33-åring, och det är jag väldigt glad för.
Kenneth Larsen trivs i Malmö och tänker fortsätta att utveckla ”Bästis”. Han siktar på att gå ett år till på Serieskolan. En annan dröm är att teckna Kalle Anka – passande, då Egmont i Köpenhamn är världens största producent av Disneyserier. På hans hemsida kennethlarsen.se har han ritat en hyllning till sin anktecknaridol Carl Barks.
– Här i Malmö sitter man i ett sammanhang där man får kontakt med branschfolk och förlag, så det känns faktiskt möjligt att få chansen att lyckas med barndomsdrömmen att rita Kalle Anka.
Hur var det att bli uttagen till Gästserien i Sydsvenskan?
– Det är jättekul. Det är första gången någon skulle bedöma ”Bästis”, så det känns verkligen som en klapp på axeln.
***
Varje år presenterar Sydsvenskan tre serier av elever från Serieskolan i Malmö. Jobbet att göra en veckas strippar till seriesidan ingår som en övningsuppgift under första året av utbildningen.
Serierna väljs ut av en jury på tidningen. I årets jury ingick Sydsvenskans Martin Andersson, Rakel Chukri, Mattias Oscarsson och Patrik Svensson.
Först ut är Kenneth Larsens ”Bästis”. Därefter följer Marie Tillmans ”Livscoachen” och Olga Wärns ”Fåglarna”.
Gå till toppen