Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Granskning

Succélaget betalar ut svältlöner till afrikanska fotbollsproffs

Här kan du läsa reportagen och artiklarna från granskningen av Prespa Birlik. Mittfältaren Thierry Zahui bor med sin höggravida fru och ettårige son i en källare i Staffanstorp, och får bara ut 4 000 kronor i månaden. Pengarna räcker inte ens till mat.

Bild: Hussein El-Alawi
1. Succélaget betalar ut svältlöner. Sex afrikanska fotbollsproffs hjälpte Malmös näst bästa fotbollslag Prespa Birlik att avancera till division 1. Men de lever på svältlöner. Med hjälp av förbjudna kontrakt, som döljs för myndigheterna. Mittfältaren Thierry Zahui bor med sin höggravida fru och ettårige son i en källare i Staffanstorp, och får bara ut 4 000 kronor i månaden. Pengarna räcker inte ens till mat. För att familjen ska överleva skickar Zahuis syskon pengar till dem från Elfenbenskusten.
Läs också Proffsen som lever på svältlön
2. Klubbens sportchef Meysam Javan bekräftar att de afrikanska spelarna har dubbla kontrakt och bara får ut ett par tusenlappar i månaden – men hävdar att klubben har bevis för att de har skött allting korrekt.
Läs också Sportchefen: ”Jag har självklart bevis för allting”
3. Avslöjandet väcker starka reaktioner i fotbollsvärlden. Svenska fotbollsförbundet startar omedelbart en granskning av klubben.
Läs också ”Sorgligt för de här spelarna”
Läs också Prespa ska granskas av Fotbollsförbundet
Läs också Prespa: Vi har inget att dölja
4. Prespa Birliks sportchef har i fler fall betalat ut spelarnas löner till sitt eget bankkonto. Olämpligt, enligt Skatteverket.
Läs också Prespachef betalade ut pengar till sig själv
5. Den som tar in gästarbetare och betalar svältlöner behöver inte vara orolig. Kontrollen är usel. Och om myndigheterna upptäcker några oegentligheter är det bara gästarbetarna som straffas.
Läs också Gästarbetare straffas för usla löner
6. Skatteverket misstänker att Prespa Birlik betalar ut en stor del av lönerna svart. Några dagar efter avslöjandet i Sydsvenskan och HD gör Skatteverket en razzia i klubbens lokaler och beslagtar all bokföring och alla kontrakt. Elitspelarnas fackförbund (SFS) bestämmer sig för att gratis agera som juridiskt ombud för fotbollsproffset Thierry Zahui, som har trätt fram i tidningen.
Läs också Skatterazzia hos Prespa Birlik
Läs också Proffssatsning kraschar vid regelbrott
Läs också Så säger Prespa om tillslaget
7. Skandalen gör att Prespas tre nya tränare hoppar av från laget. Klubbens marknadsansvariga kliver också av sitt uppdrag.
Läs också Framtida "domen" mot Prespa ledde till avhopp
8. Sju lagkamrater i Prespa Birlik berättar att de har fått svarta pengar av klubben, eller sett när andra spelare har fått svart betalning. Sex personer säger klubben inte har betalat lön till dem på flera månader.
Läs också Vittnar om svarta löner
9. Fotbollsproffset Thierry Zahui från Elfenbenskusten har inte fått betalt på flera månader – och har just blivit avstängd i ytterligare tre månader utan lön. Men tack vare ett ingripande från Svenska kyrkan har han och familjen fått en tillfällig bostad.
Läs också Kyrkan räddade proffset från källaren
10. Fotbollsförbundet straffar inte Prespa Birlik, eftersom de inte hittar några bevis för att klubben har brutit mot reglerna. Men fotbollsförbundet kan starta en ny utredning om Skatteverkets utredning kommer fram till att klubben har misskött sig.
Gå till toppen