Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Ledare: Det öppna samhället attackeras. Men rädslan får inte vinna.

Det öppna samhället med det fria ordet får aldrig tas för givet, det måste ständigt försvaras. Mot hatiska och våldsamma attacker – men också mot smygande förändringar i dessa attackers spår. Sådant som gör oss lite tystare, lite mer försiktiga och mer övervakade. Som riskerar att snäva in yttrandefriheten.
Till stöd för yttrandefriheten.Bild: Riccardo De Luca
2015 blev ett år med flera vidriga terrorattacker riktade mot det öppna samhället i Europa.
En knapp vecka in på året mördades 17 människor på satirtidningen Charlie Hebdos redaktion i Paris och i en judisk mataffär.
Devisen "Je suis Charlie" blev ett sätt att uttrycka stöd för yttrandefriheten och för att den gäller för alla. Oavsett om det som sägs, skrivs eller ritas följer några regler om god smak eller inte. I det demokratiska samhället ryms också sådant som kan uppfattas som osmakligt eller hädiskt. Och det är enbart domstolens sak att avgöra om det går över lagens gränser.
Den svenske serietecknaren Lars Vilks har sedan han ritade profeten Muhammed som rondellhund varit en hotad man. I februari deltog han i ett möte på kulturhuset Krudttønden i Köpenhamn under rubriken "Konst, hädelse och yttrandefrihet". I attacken mot mötet och en efterföljande attack mot Köpenhamns synagoga dödades två människor. Terrorn smög sig närmare.
Så kom då den 13 november. En vanlig fredagskväll i Paris och i resten av Europa, en kväll då människor kopplade av efter arbetsveckan, med vin och vänner, musik och nöjen. Då människor njöt av ledigheten och av livet.
I de vidriga attackerna mot flera restauranger, mot fotbollsstadion och mot konserthuset Bataclan dödades över 120 personer. Människor som bara råkade befinna sig på en viss plats, vid ett visst tillfälle.
Bakom dåden stod jihadister med kopplingar till terrorgruppen Islamiska staten, IS. Oförutsägbarheten och grymheten gör denna typ av attacker extra svåra att försvara sig emot. Syftet är att sprida så mycket skräck och död som möjligt för att söndra och splittra. IS vill få fortsätta sin framfart, trygga sitt kalifat, utan inblandning.
I det avseendet misslyckades terroristerna. Den internationella uppslutningen och beslutsamheten i kampen mot IS är nu större än någonsin. Och människor fortsätter att gå ut och njuta av ett glas eller en konsert på fredagskvällarna. I Paris och i andra städer.
Ändå gäller det att vara vaksam mot en gradvis anpassning, mot att självcensuren sakta breder ut sig. Inte bara som en följd av terrorattackerna utan också i spåren av de hot och det hat som flödar på nätet finns risken att människor väljer att i ökad utsträckning hålla tyst och väja undan.
Att hålla fast vid det öppna samhället får dock inte innebära naivitet. Säkerheten och terrorbekämpningen i Europa har skärpts undan för undan. Så måste det vara, men varje ny åtgärd måste noga övervägas.
Kampen mot terrorn får inte ske till priset av den frihet som ska skyddas. Då har de som hotar det fria öppna samhället redan vunnit.
Gå till toppen