Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Lund

Försenade planer för flera skolor i Lund

Mårtensskolan är bara en av flera skolor som försenats på grund av nya beställningsrutiner i kommunen. Barn- och skolnämnden beställde en ny skola på tomten för över ett år sedan, men nu har serviceförvaltningen sökt bygglov för ett flyktingboende på samma plats.

ARKIVBILD.Bild: Göran Olsson
– Serviceförvaltningen borde vara medveten om att vi hade en beställning på gång. Vi hade ju redan gjort beställning enligt den gamla processen. Då känns det lite märkligt att de lägger en beställning för ett annat bygglov på samma tomt, säger Lars Hansson (L), andre vice ordförande i barn- och skolnämnd Lunds stad.
En enig barn- och skolnämnd gjorde en beställning på en ny skola för över ett år sedan. Men i våras infördes en ny process för lokalinvesteringar och skolnämndens beställningar lämnade serviceförvaltningen över till kommunkontoret.
– I förra veckan fick vi besked att de inte behandlar vår beställning. Det tycker jag man kunde ha berättat tidigare.
Läs mer: Oro över att ny skola inte blir av
Nu ska skolförvaltningen förbereda nya beställningar för flera skolor enligt den nya processen.
– Beställningarna som kommit bort är Mårtensskolan, Målarstugan på Väster och skolor på Kämnärsrätten och Brunnshög. Det är skolor som vi har ett skriande behov av och som det tar ett tag att bygga också. Jag tror det är ett misstag att beställningarna lite grann hamnat mellan stolarna. Det är extra olyckligt när flera behov konkurrerar, säger Lars Hansson.
Skolnämnden har inte varit inblandad när socialförvaltningen söker nya flyktingboenden och serviceförvaltningen har sökt bygglov hos samhällsbyggnadskontoret.
Pål Svensson, chef för serviceförvaltningen, betonar att inga beslut om skola eller flyktingboende på Mårtensskolans tomt är fattade.
– När det gäller bygga upp eller återställa så kommer det att vara en politisk diskussion innan det blir av eller inte. Vi har inte fattat beslut om hur vi ska hantera tomten. Vad det ska vara för byggnad får komma i steg två.
Har det inte utlovats ny skola på platsen?
– Det har jag ingen uppfattning om. Serviceförvaltningen har i uppdrag att leverera det som beställande nämnder och kommunstyrelsen fattar beslut om, säger Pål Svensson.
Fuktskadade Mårtensskolan skulle inte bara rivas utan byggas upp igen.
– Våra barn gick i en mögelskola och de blev lovade en ny skola, säger Erik Nordenström.
Han är liksom många andra föräldrar missnöjd med planerna för skoltomten.
– Detta andas desperation. Skolan har stått tom länge men nu ska den plötsligt rivas, men inte för att bygga ny skola utan för att bygga ett flyktingboende.
Anonyma lappar med uppmaning att överklaga har delats ut i brevlådor i området.
– Det är olyckligt att skola ställs mot flyktingar. Hur man än vrider och vänder på det så behövs det fler skolor. Att man då inte bygger en skola här gör ju inte saken bättre, säger Erik Nordenström.
Det gör att han ändå vill överklaga beslutet.
Lars Hansson (L), menar också att både flyktingboende och skolor behövs.
– Detta handlar inte om antingen eller, vi behöver både skolor och flyktingbostäder. Blir det flyktbostäder så behöver vi dessutom fler skolor, det här måste gå hand i hand. Alla jag pratat med på Mårtens fälad är inställda på att man måste lösa båda sakerna samtidigt, men det gäller att klara av att hålla två tankar i huvudet samtidigt, säger han.
Gå till toppen