Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

2016 ger klirr i hushållskassan

Nästa år blir det klirr i kassan för svenska hushåll. Löneökningar, låg inflation, ökade bidrag, och fortsatt extremt låga räntor gör att svenskarna har allt mer pengar att röra sig med.

— Jag är överraskad över storleken på förbättringen. Vi hade räknat med att det skulle bli bättre, men inte med så här mycket, säger Arturo Arques, privatekonom på Swedbank.
Det går strålande för svenska hushåll. Löntagare, pensionärer, arbetslösa — samtliga typer av hushåll — kan se fram emot att få mer pengar i plånboken nästa år, enligt Swedbank och Sparbankerna som sedan lång tid tillbaka analyserar den ekonomiska utvecklingen för en rad typhushåll. Störst förbättring får arbetslösa tack vare förändringar i a-kassan.
— Från att gå back med drygt 900 kronor får en arbetslös i stället knappt 2 300 kronor över. Det vill säga 3 200 kronor mer i plånboken varje månad, säger Arturo Arques.
De flesta hushåll får åtminstone 1 000 kronor mer att göra av med sedan skatterna och andra nödvändiga utgifter är betalda. Exempelvis kan en småbarnsfamilj som bor i villa och har knappt 2,5 miljoner kronor i lån räkna med drygt 1 300 kronor mer i månaden att spendera, enligt Swedbanks beräkningar.
Inkomstpensionerna ökar med över fyra procent till nästa år, mer än de väntade löneökningarna. Totalt kan ett pensionärspar i hyreslägenhet räkna med 900 kronor mer i månaden. Sänkt skatt och höjt bostadstillägg ger garantipensionärer 250 kronor mer i månaden.
I grund och botten är förstås utvecklingen ett resultat av att svensk ekonomi gått bra under lång tid. Sedan mitten av 1990-talet har de reala disponibla inkomsterna, pengarna man har kvar att röra sig med när skatten är betald, ökat med upp till 60-70 procent.
— Det är väldigt många år nu som hushållen fått en klar inkomstförstärkning. Det går bra för Sverige och det ser bra ut inför 2016. Och håller tillväxten och sysselsättningen i sig är utsikterna goda för 2017 också, säger Arturo Arques.
Hotet mot den goda utvecklingen är enligt Arques främst stigande ränta i kombination med hushållens skuldsättning.
— Många äger sitt boende och har stora skulder. Går räntan upp, och det är troligt när konjunkturen stärks, ökar boendekostnaderna kraftigt, med flera tusenlappar för många hushåll, säger Arques.
Gå till toppen