Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

34 slussar för id-kontroll byggs på Kastrup

Alla Sverigeresenärer måste byta tåg på Kastrup. Där måste de kunna visa pass eller id-handlingar för inhyrda kontrollörer. De som saknar id-handlingar får inte åka vidare mot Malmö.

Så ser upplägget ut för de id-kontroller som införs på Öresundstågen från måndagen den 4 januari.
Danska DSB har i ett pressmeddelande gjort klart hur de skärpta kontrollerna ska gå till.
Så här skriver DSB:
"Själva id-kontrollen kommer att föregå vid spår 1 på stationen i Københavns lufthavn. Det blir etablerat fem kontrollområden med upp till 34 slussar för id-kontroll. Alla kunder, som reser till Sverige, skall få sin id kontrollerad. Barn under 18 år kan dock undgå att visa id om de är i sällskap med en förälder som kan visa giltig bild-id".
Enligt DSB är det ännu ovisst hur länge svenska myndigheter kommer att kräva att alla Sverigepassagerare har gått igenom en id-kontroll, men om kravet gäller i mer än en månad kan det leda till att alla tågresor blir dyrare i och med att DSB då lägger på en tilläggsavgift för id-kontrollerna. Den ska täcka de extraordinära omkostnaderna för den omfattande id-kontrollen.
Kravet på tilläggsavgifter bygger på att id-kontrollerna kan kosta DSB en miljon kronor om dagen. Det är en merkostnad som DSB kommer att dela med Skånetrafiken.
– Vi har inte bestämt hur hög tilläggsavgiften ska bli. Vi måste först se hur utvecklingen blir. Hur mycket passagerare och intäkter förlorar vi, säger Tony Bispeskov, informationschef på DSB.
Det kommer inte att vara några som helst id-kontroller för resenärer som åker från Sverige till Danmark. Men enligt DSB:s information måste alla Sverigeresenärer räkna med tio-trettio minuters längre restid från Köpenhamn till Malmö.
– Det här drabbar alla våra kunder. De får en sämre produkt. De kan inte vara säkra på att hinna till arbetet eller hämta sina barn. Många av våra resenärer kommer att överväga andra transportmedel, säger Tony Bispeskov.
DSB informerar även om tre andra förändringar med id-kontrollerna:
•Direkttågen Köpenhamn-Svedala-Ystad upphör tillfälligt och ersätts med bussar som inte gör några stopp längs vägen.
•All trafik med dieseldrivna IC3-tåg upphör till Kastrup, som enbart kommer att trafikeras med Öresundståg.
•Alla danska flygresenärer som tar tåg till Kastrup måste därför byta tåg på Københavns H.
Sedan tidigare har Skånetrafiken klargjort att id-kontrollerna leder till att tiominuterstrafiken i rusningstrafik upphör. Tågen till och från Danmark kommer att gå var tjugonde minut även under de mest intensiva pendlartimmarna.
Skånetrafiken har även informerat om att den svenska polisens gränskontroller kommer att vara kvar en tid på Hyllie. Därför måste alla resenärer visa sina id-handlingar en andra gång där.
"Det innebär längre restid på sträckan Copenhagen Airport-Malmö C", skriver Skånetrafiken på sin hemsida.
På Malmö C kan de resenärer som ska vidare norrut behöva byta tåg.
"Detta för att Öresundstågen väntar in nästa avgång för att inte föra med sig eventuella förseningar in i Skåne. Var uppmärksam på skyltning och utrop", uppmanar Skånetrafiken.
Gå till toppen