Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

"Ensam är jag inte stark"

Peter Danielsson toppar HD:s maktlista. Han är Moderaternas och det blågröna styrets ledare i Helsingborg. I år blev han också landets näst högsta moderat.

Hur känns det att toppa vår lista?
– Jag vill utveckla Helsingborg och bidra till ett bättre samhälle. För att åstadkomma det behövs möjligheter att påverka. Så i det perspektivet är det bra.
Kommunstyrelsens ordförande Peter Danielsson (M) är Helsingborgs mäktigaste.Bild: Niklas Gustavsson
– Men politik är verkligen ingen enmansshow. Ensam är jag inte stark. I näringsliv och andra sfärer finns en tydligare befälsordning. Politik handlar mer om lagspel och att få majoritet med goda argument.
Du har styrt Helsingborg sedan 2006. Vad har du lärt dig mest i konsten att utöva makt?
– Tålamod. I början var jag oerhört ivrig och blev lätt frustrerad. Men det är bra att saker och ting får ta tid. Det är ju viktiga beslut vi har att fatta.
Får du aldrig den där gnagande tanken: "Nej, men det klarar inte lilla jag."
– Det är en klassisk tanke som jag tror de flesta tänker någon gång i livet. Jag har en skylt på skrivbordet sedan nio år med texten "Jag är ansvarig". Det finns ett ansvars-ok, jag bär det yttersta ansvaret för en mängd jätteviktiga saker. Klart att det sliter ibland. Men det positiva tar över det negativa.
Du har lett Helsingborg i tre olika sammansättningar: Alliansen plus pensionärspartiet. En borgerlig treklöver i minoritetsstyre. Och ett blågrönt styre med alliansen och Miljöparitet.
Vad är nyckeln för att lyckas hålla samman sådana konstellationer?
– Tålamod, haha. Men det handlar också om struktur. När vi går in en ny mandatperiod är jag väldigt noga med att vi har gjort vår hemläxa. Att vi tecknar ner vad vi vill göra och hur vi ska samarbeta och förhålla oss till varandra. Kultur är också en viktigt nyckel. Att vi har respekt för varandra, att vi har ett gemensamt ansvar men också ett behov av att få vara olika ibland. Det är jätteviktigt att bygga tillit - och att kunna ha kul och skoja tillsammans.
Peter Danielsson (M) i budgetprat med treklövern.Bild: Johan Persson
Vad är det bästa du gjort 2015?
– Jag är mest nöjd med att vi på ett bra sätt har lyckats formera oss och jobba tillsammans i det Blågröna Helsingborg. Många olyckskorpar trodde att det skulle bli skakigt i Helsingborg, som det är i många andra kommuner. Men vi har en väldigt stabil majoritet och det känns riktigt bra.
Vad är det sämsta du gjort i år?
– Jättesvår fråga. Det skulle vara att jag har jobbat för mycket.
I år blev du också Moderaternas näst högsta ledare i landet, partiets förste vice ordförande. Hur känns det?
– Det är utmanande och spännande. Och en helt ny roll. Här i Helsingborg är jag vad vid ledarrollen, där är jag den som kommer in utifrån. Jag hoppas kunna bidra med ett sydsvenskt och ett kommunalt perspektiv.
Om alliansen vinner valet 2018 lär du komma ifråga för en regeringspost. Med tanke på hur du lyckats hålla ihop de olika regimerna i Helsingborg: Vad sägs som samordningsminister?
– Hahaha. Allt sånt är rena spekulationer. För min del är det Helsingborg som gäller nu. Vad som händer efter 2018 står skrivet i stjärnorna. Det är inte heller säkert att det blir något inom politiken.
Läs också Här är de 100 mest inflytelserika i nordväst
Vad säger du om följande maktcitat:
"Är man stark måste man vara snäll" (Pippi Långstrump)
– Det använder jag ganska ofta i min roll som ordförande för Familjen Helsingborg. Där är Helsingborg den starkaste av de nordvästskånska kommunerna och får därför vara mer generös mot de andra. I Greater Copenhagen-diskussionerna talar jag ofta om att Köpenhamn ska kliva fram - men i Pippirollen.
"All makts hemlighet består av att man vet att andra är ännu fegare än man själv." (Ludwig Börne)
– Hehe, det var lustigt. Men när jag hör det tänker jag på vad jag har lärt mig mer och mer: Som ledare måste man ibland våga säga obekväma saker och våga hålla i, inte backa undan. Det är lite obehagligt att säga emot någon kraftfullt, när det blir konflikt i rummet. Det är lätt att känna "nej", men man måste våga. Det gäller även i relationer, förresten.
"Det är bättre att vara fruktad än älskad, om du inte kan vara båda." (Machiavelli)
– Nej - att vara fruktad är inget bra ledarskap. Då blir jag hellre älskad än fruktad. Men om man vill få saker och ting gjort så blir man inte älskad av alla. Den som strävar efter det åstadkommer sannolikt inte mycket.
Vem toppar din maktlista i Nordvästskåne?
– Inom politiken känner jag spontant att jag borde vara en av dem som har mest möjlighet att påverka. Men inom näringsliv, kultur och media finns säkert personer som har större inflytande.
Gå till toppen