Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Hon syr kläder att skratta åt

Bakom varje revykung står en kvinna med symaskin. I alla fall i Svedala.
Lisa Hardenstedt har sytt kostymerna till Svedalarevyn i 24 år, och hennes kreationer lockar ofta till skratt.

– Jag har aldrig velat vara den som står längst fram i rampljuset på scenen, och på det här sättet kan jag vara med ändå, säger Lisa Hardenstedt, som är gift med Svedalarevyns grundare Hasse Hardenstedt.
Från november till januari släpar hon varje dag ner sin symaskin, tyger, trådar, nålar och saxar till Folkets Hus för att vara med under repetitionerna av revyn.
– Att sy de här kläderna kräver både tankeverksamhet och teamwork. Jag försöker att lyssna på skådespelarna, vad de tänker om rollen de ska spela.
– Det är som en utmaning. Jag vill alltid sy saker som gör att skådespelarna verkligen förvandlas till sina karaktärer.
Visst måste kläderna se bra ut, men de måste också vara funktionella.
Ibland har skådespelarna bara minuter på sig att byta om mellan sketcherna, och under åren har Lisa Hardenstedt varit tvungen att komma på små knep som gör att ett ombyte både kan gå snabbt och smidigt.
– På skjortorna som jag syr till herrarna sätter jag till exempel in kardborreband, så att man slipper fippla med knapparna.
Ända sedan hon var barn har Lisa Hardenstedt älskat att sy och skapa.
– Jag har en mamma som absolut inte kan sy, men som alltid har uppmuntrat mig att göra det. Även om vi inte hade så mycket pengar såg hon till att jag fick en egen symaskin när jag var tolv år.
Efter grundskolan studerade hon klänningssömnad på yrkeshögskolan, men efter utbildningen bestämde hon sig för att inte bli sömmerska.
– Jag blev arbetsterapeut i stället. Jag vet inte riktigt varför jag gjorde det valet, det är ju lite underligt. Men som tur är får jag ju utlopp för min kreativa sida ändå.
– Jag har ett stort behov av att få skapa och vara kreativ. Jag kan nästan inte leva utan min symaskin.
Ja sy, det får hon. Årets revy har premiär den 5 januari, och då ska tjugo nya kostymer vara färdigsydda.
– Hon bara syr och syr, det är egentligen hon som gör det mesta av jobbet med revyn, säger Hasse Hardenstedt.
– Nja, det är inte jag som är stjärnan, men jag har väldigt roligt ändå, säger Lisa Hardenstedt.
Gå till toppen