Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Därför vill du äta pizza på nyårsdagen

Du vaknar upp till ett nytt år, och kroppen kräver pizza. Varför? Vi vände oss till Lunds universitet och svaret verkar vara en blandning mellan tradition och kemi.

Den första pizzerian öppnade i Sverige 1969. Men traditionen med rund mat i kartong på nyårsdagen är inte alls lika gammal.
– Den traditionen har inte alls funnits lika länge som pizzan, men det är svårt att säga exakt när den kom. När vi pratar om traditioner tror vi ofta att det är något väldigt gammalt, men vi behöver inte ha gjort det så jättemånga gånger för att det ska kännas som en tradition, säger Charlotte Hagström, docent i etnologi som också har forskat på det svenska "fredagsmyset".
Själva meningen med en tradition är inte alls att allt måste vara precis som förr. Tvärtom förändras våra traditioner hela tiden.
– Det är inbyggt i dem. Traditioner måste tala till utövarna för att leva kvar, annars kommer de att dö ut. Det måste finnas tillräckligt många som tänker att det är skönt att äta pizza på nyårsdagen för att traditionen ska finnas kvar. Och det måste fylla någon slags funktion för de som utövar den.
Är det verkligen hjärnan som bestämmer sig för pizza, bara för att alla andra äter det? Det kan ju kännas som att kroppen rent fysiskt kräver en mix av deg, ost och tomatsås den 1 januari. Ulf Ellervik, professor i organisk kemi, har en förklaring.
– Ett kemiskt perspektiv är att om du mår lite dåligt så är balansen i kroppen fel. Det gäller oavsett om du bara är trött eller om du också har druckit för mycket. Då går reptilhjärnan in och säger: "fett och kolhydrater, det ska vi ha!", säger han.
Om du har druckit mycket alkohol finns det slaggprodukter i kroppen dagen efter, och det kan skapa illamående. Det kan verka som en logisk kullerbytta, men att äta en pizza kan göra att du mår bättre.
– Det är en förändring av kemin i kroppen som gör dig illamående. Då vill du räta upp det och komma i balans igen, och då funkar alltid fett och kolhydrater, säger Ulf Ellervik som också poängterar att pizzan är väldigt lättillgänglig.
Någon symbolik eller djupare tanke bakom idén att äta pizza på nyårsdagen finns inte, tror Charlotte Hagström.
– Det är bra mat när man är bakfull, om man ska vara riktigt krass. Och så är det skönt att slippa laga maten själv. Många lägger ner mycket tid på sina nyårsmiddagar och är trötta dagen efter, säger hon.
Gå till toppen