Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Id-kontroller bara timmar bort

Ett svenskt riksdagsbeslut som får störst konsekvenser i ett annat land.
Id-kontrollerna är bara timmar bort.
I kväll smälls 34 kontrollslussar upp på Kastrup.

Regeringen tycker att Sverige har tagit emot för många flyktingar. Genom att stoppa asylsökande – som inte kan visa id – redan i Danmark, hoppas regeringen att färre ska ta sig hit. 
Stefan Löfven och regeringen vill få ner ner antalet asylsökande från en nivå på 10 000 per vecka, som det var i början av november, till mellan 1000 och 2000 asylsökande per vecka.
Men hur många asylsökande har Migrationsverket egentligen registrerat den senaste veckan då, utan id-kontroller på Kastrup?
Omkring 2000 människor.
Vid midnatt sparkar id-kontrollerna vid Kastrup igång. Alla som vill till Sverige måste ta sig till spår 1 och vid perrongen kommer det att finnas fem kontrollområden med totalt 34 slussar.
Men när vi besöker Kastrup under söndagen syns det inte ett enda spår av några kontroller eller slussar.
– Nej, det stämmer. Kontrollerna börjar byggas klockan 20 ikväll. Det blir väldigt enkla och mobila varianter. Pelare med snören som blir lätta att flytta. Ungefär som på en flygplats eller ett museum, säger en representant, som vill vara anonym, från det danska tågbolaget DSB.
När id-kontrollerna är igång kommer Öresundstågen mot Danmark bara att avgå var tjugonde minut. Tiominuterstrafiken i rusningstid slopas. 
Mellan 8 000 och 9 000 pendlar över bron varje dag. Nästan alla bor i Sverige. Restiderna blir längre, det blir färre och kortare tåg att välja på. Pendlare frukar kaos. 
– Det är fruktansvärt. Jag är från Köpenhamn, men bor och jobbar i Malmö. Nu kommer jag väl inte att kunna hälsa på mina kompisar i Köpenhamn så ofta, säger Laurids Erhardsen innan han kliver på tåget mellan Kastrup och Malmö.
Beslutet är taget av Sveriges riksdag. Men det påverkar inte Stockholm. Däremot asylsökande, alla pendlare och danskar.
Köpenhamnsbon Mikkel Fredriksen tycker att id-kontrollerna är för brutala.
– Ska det verkligen vara nödvändigt? Man är ju van vid att kunna resa mellan Danmark och Sverige utan problem, säger han. 
I sitt nyårstal sa den danska statsministern Lars Løkke Rasmussen (V) att även Danmark snart kan införa id-kontroller vid den tyska gränsen.
– Om vi bedömer att det är bäst för Danmark. För vi vill inte se migranter och asylsökande på våra motorvägar igen, meddelade han i talet.
Under söndagen monterades även ett staket upp vid stationen i Hyllie för att skilja mellan in- och utrikesresenärer.
– Samtidigt som id-kontrollerna införs nu i natt lägger DSB och Skånetrafiken om rutterna så att ankommande utrikes- och inrikesresenärer hamnar på samma perrong. Men eftersom vi inte får kontrollera id på dem som reser inrikes, måste vi skilja dem åt. För att kunna göra det sätter vi upp staket. I natt kommer det nog vara ganska lugnt, men det riktiga eldprovet blir imorgon, säger Ewa-Gun Westford, pressansvarig vid polisen region syd, till TT.
Gå till toppen