Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Färre än 100 nobbade på Kastrup

Vid midnatt infördes id-kontroller på resor från Danmark till Sverige. Klockan tolv införde danska statsministern Lars Løkke Rasmussen tillfälliga gränskontroller mot Tyskland.

Id-kontroller infördes i natt vid tågstationen på Kastrups flygplats. Danmark följde snart efter och införde kontroller vid tyska gränsen.Bild: Björn Lindgren/TT
Stor förvirring rådde på Kastrups flygplats på måndagen. Under id-kontrollernas första timmar nobbades svenska id-kort som utfärdats av Skatteverket och inte heller norska id-kort dög. På eftermiddagen backade danska järnvägsbolaget DSB, som genomför kontrollerna, och uppgav att alla europeiska id-kort gäller på resor från Danmark till Sverige.
Trots beskedet fortsatte förvirringen. Flera personer fick inte resa över sundet fastän de hade giltiga handlingar.
— En vakt har inte släppt igenom resenärer och sedan har en annan gjort det. Några franska studenter i Sverige och personer med svenskt uppehållstillstånd fick inte det, säger Niels Paarup-Petersen, centerpartist i regionfullmäktige och representant för Öresundsrevolutionen.
För att släppas igenom måste resenären visa fotolegitimation med fullständigt namn, underskrift och personnummer eller födelsedatum, samt serienummer och uppgifter om giltighetstid och utfärdande myndighet.
Omkring 10 000 resenärer passerade Kastrup under dagen och färre än 100 avvisades i id-kontrollen, uppger DSB.
Vid lunchtid införde Danmark id-kontroller vid gränsen till Tyskland. 400 soldater ska hjälpa till med kontrollerna.
— Fler länder kommer att tvingas införa interna gränskontroller, säger Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen.
Danmarks integrationsminister Inger Støjberg är kritisk mot Sveriges agerande.
— Det är ett drastiskt beslut av svenskarna gentemot barn, eftersom barnen kan stå på dansk sida och titta mot Sverige, men inte komma in i landet, säger hon till TT.
Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson välkomnar det danska beslutet om gränskontroller.
— Jag ser positivt på det. Men det borde ha kommit tidigare. En stor del av våra problem har ju uppstått därför att Danmark fungerat som ett transitland för flyktingar, vilket strider mot Schengen-reglerna, säger han till TT.
Tysklands regering är kritisk mot Sverige och Danmark, vars agerande bidrar till att Schengen-samarbetet nu är i gungning, menar UD-talesmannen Martin Schäfer.
Att den fria rörligheten inom EU begränsas kan bana väg för en ny europeisk flyktingpolitik, menar Joakim Ruist, nationalekonom och migrationsforskare vid Handelshögskolan i Göteborg.
— Man kommer nå fram till en punkt där det blir så kostsamt och smärtsamt att det faktiskt gör mindre ont att sätta sig ner och försöka ta tag i att utforma en ny flyktingpolitik än att låta bli, säger Joakim Ruist.
Gå till toppen