Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Gränsstopp i Sverige och Danmark

Klockan 12 inledde dansk polis gränskontroller vid den tysk-danska gränsen. Men nu ökar risken för en dominoeffekt i Europa – som försvårar för asylsökande att få sina skyddsskäl prövade.

Tolv timmar - så lång tid tog det för Danmark att reagera på det transportöransvar med id-kontroller som Sverige införde natten till måndag.
Klockan 12.00 inledde dansk polis gränskontroller vid den tysk-danska gränsen.
Statsminister Lars Løkke Rasmussen skyllde beslutet på Sverige
– Vi vill inte återigen se att flyktingar och migranter vandrar på våra motorvägar, sade han på en presskonferens i Köpenhamn.
Den svenska regeringen välkomnade snabbt beskedet från Danmark. Det var ju precis det här som statsminister Stefan Löfven hoppats tvinga fram.
– Jag ser positivt på det. Men det borde ha kommit tidigare, sade migrationsminister Morgan Johansson.
De två besluten i Stockholm och Köpenhamn är inte identiska.
Danmark har nu infört gränskontroller av det slag Sverige fick i november: Man kollar id vid gränsen, men alla som vill söka asyl släpps in i landet.
Sverige har gått ett steg längre: Transportöransvaret innebär att de som saknar id aldrig får chansen att resa in och hävda sin asylrätt.
Relationen mellan de två regeringarna är nu frostig.
Den svenska regeringen har under hösten anklagat Danmark för att bryta mot EU:s Schengenregler genom att låta flyktingar resa genom landet från Tyskland mot Sverige utan att registrera dem.
– En stor del av våra problem har ju uppstått för att Danmark fungerat som ett transitland för flyktingar, sade Morgan Johansson på måndagen.
När Sverige stoppar id-lösa människor vid Kastrup tvingas danskarna agera.
Det kanske mest förvånande med Løkke Rasmussens besked är att han inte går lika långt som Stefan Löfven.
De danska gränskontrollerna kan mycket väl leda till att fler människor söker asyl i Danmark.
På presskonferensen i Köpenhamn tvingades Løkke Rasmussen förklara hur det rimmar med borgerliga Venstres vallöfte om att snabbt minska flyktingströmmen till landet.
Han gjorde det genom att påstå att den svenska regeringen överraskat honom när den införde id-kontroller.
– Jag hade ju inte räknat med att Sverige delvis skulle suspendera asylrätten.
Samtidigt som Sverige och Danmark bråkar kommer skarp kritik mot båda från Tyskland.
Om Danmark följer efter Sverige – trappar upp till transportöransvar – så tvingas tusentals flyktingar på väg norrut göra halt vid dansk-tyska gränsen.
Det kan utlösa en dominoeffekt där allt fler EU-länder stänger sina gränser.
I Berlin varnade Martin Schäfer, talesman för tyska UD, för att Sveriges och Danmarks agerande kan bli början till slutet för Schengensamarbetet och den fria rörligheten inom EU.
– Den fria rörligheten är en viktig princip, något av det största vi åstadkommit i EU. Nu är det i fara.
Men den svenska regeringen menar att Schengen redan satts ur spel under hösten när så många EU-länder stängt dörren för flyktingar.
Danmark tog under 2015 emot 20 000 asylsökande. Tyskland en miljon. Till Sverige kom 163 000 människor och begärde skydd – räknat per capita långt fler än i något annat EU-land.
Gå till toppen