Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Scandlines vill ha betalt för kontrollerna

Scandlines linjechef Henrik Rörbäck är kritisk till hur den svenska regeringen drivit igenom id-kontrollerna. Och han vill ha ersättning för Scandlines kostnader.

Bild: Tobias Andersson / arkiv
På måndagsmorgonen inleddes id-kontrollerna från Danmark. I Helsingör stod tre vakter som Scandlines engagerat för att göra jobbet. Arbetet flöt på bra men Scandlines linjechef Henrik Rörbäck hade ändå en hel del att säga om nyordningen.
– Rent praktiskt har vi löst det. Från midnatt hade vi allt på plats. Det är inga problem. Men den svenska regeringens förordning om hur det ska gå till skapar mer frågor än den ger svar, säger han.
Bland annat är han kritisk till att det inte uttryckligen står vilken typ av id-handlingar som är giltiga för att släppa in en resenär i landet. Istället har Scandlines på eget bevåg gett G4S, som sköter kontrollerna, order om att det är körkort, svenskt id-kort och pass som gäller. Inget annat. Men egentligen vet han inte om det stämmer.
Scandlines har redan innan kontrollerna nu inletts varit kritisk till dem. Bland annat har man anmält den svenska regeringen till EU-kommissionen på grund av att kontrollerna slår olika mot olika transportoperatörer.
Han tycker också att svenska staten har ett ansvar att ersätta de transportbolag som på grund av nyordningen nu får ökade kostnader.
– För oss kostar detta 25 miljoner kronor de första sex månaderna. Jag förväntar mig att svenska staten ersätter oss för de här kostnaderna, säger Henrik Rörbäck.
Gå till toppen