Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Bara 48 asylsökande till Skåne under måndagen

Under måndagen anlände bara 48 asylsökande flyktingar till Skåne, mot normalt flera hundra - en direkt följd av id-kontrollerna på Kastrups flygplats.

ID-kontroller vid tågen mot Sverige på KastrupBild: Patrick Persson
– Vi såg en omedelbar effekt på Hyllie station, dit kom bara en-två asylsökande. Där har vi annars tagit emot allt ifrån hundra till trehundra personer varje dag, säger Ewa-Gun Westford, informationsansvarig hos Skånepolisen.
– Övriga kom till Trelleborg, Malmö hamn och Helsingborg. Vi såg också fler än vanligt som kom med taxi till Lernacken.
Läs också ”Kommer vi inte in, försöker vi igen”
Under hösten har nästan 90 procent av alla asylsökande anlänt till Skåne. I slutet av december har antalet minskat och varierat kraftigt från dag till dag, men fortfarande legat kring flera hundra dagligen.
Enligt Ewa-Gun Westford ser polisen nu ett ökande antal asylsökande som tar vägen från Tyskland till Trelleborg.
Den ankomstvägen minskade kraftigt i november när Sverige införde id-kontroller, och begärde att rederiet Stena Line skulle tillämpa transportörsansvar. Då gick det inte längre att köpa färjebiljett i Rostock eller Sassnitz för den som inte hade giltigt pass eller id-kort.
– Men för de flyktingar som har id-handlingar är det ju inga problem. Jag antar att många som har suttit i Flensburg vid den dansk-tyska gränsen kanske tar sig till färjehamnarna i Tyskland nu, säger Ewa-Gun Westford.
–  Vi har fått rapporter om att 40 personer var på väg med morgonfärjorna idag, tisdag.
Läs också ”Id-kontrollerna är ett väsentligt steg i fel riktning”
I Migrationsverkets statistik, som uppdateras varje dag, registrerades 331 asylsökande under måndagen. Ungefär hälften av dem sökte asyl på kontoret i Malmö.
Det var betydligt fler än under nyårshelgens fyra dagar, 31 december - 3 januari, och obetydligt fler än den sista vardagen före nyår. Den 30 december noterades 373 asylsökande.
Men siffrorna förklaras av att det handlar om just hur många som hunnit registreras, och att Migrationsverkets registreringskontor är lägre bemannade under helgerna.
En liknande nedgång, och sedan en kraftig uppgång, syns också i Migrationsverkets siffror för julhelgen och 28-29 december.
När nyårshelgens eftersläpning har klingat av, förväntar sig Migrationsverket att antalet asylsökningar kommer att gå ner.
–  Eftersom vi vet att många av dem som har kommit tidigare har saknat id-handlingar, säger Matilda Niang på Migrationsverkets presstjänst.
Gå till toppen