Sport

Landslagsmålvakten på plats i Malmö

Den transatlantiska fotbollsduon Erin McLeod och Ella Masar McLeod har landat i Malmö – med positiva besked kring målvakts-Erins knäskada.

Det var ironiskt nog i en duell med Marta som McLeod skadade knät i en landskamp före jul.
– Det är klart att jag blev rädd och tänkte det värsta. Jag har opererat korsbandet två gånger i det knät, säger Erin McLeod. Men det var bara ett uttänjt ledband. Jag har träffat många doktorer och litar på vad de säger.
Redan första dagen hos FC Rosengård blev det besök hos sjukgymnasten - som noterade att hon ligger långt framme - och rehabträning.
– Jag gör framsteg varje dag, säger Erin McLeod.
Som kommer att stanna tio dagar för rehabträning och för att bekanta sig med klubben innan det bär iväg till OS-kval med Kanada. Kvalet spelas 10-21 februari.
– Sen kommer jag förhoppningsvis tillbaka, säger Erin McLeod.
– Det känns bra att Erin kan vara här och bekanta sig med oss och vi ser hur knät läks. Det är klart att hon är ett huvudspår för oss på målvaktssidan, säger sportchefen Therese Sjögran.
Men något kontrakt är ännu inte påskrivet.
Ella Masar McLeod - egentligen offensiv spelare, men tänkt som försvarare främst här - var och provtränade redan i höstas och är klar för FC Rosengård redan.
– Jag trodde inte jag skulle få en chans till att spela Champions League, som jag gjorde med PSG för ett par år sedan. Det är en dröm som går i uppfyllelse, säger Ella Masar McLeod.
De båda kommer närmast från Houston i amerikanska proffsligan och är alltså gifta med varandra.
– Inget är annorlunda för att vi är gifta, även om det är en ovanlig situation. Vi är öppna med det, för att det är viktigt för oss att visa att fotbollen på planen är en sak, livet utanför något annat, säger Ella Masar McLeod.
– Det viktiga är att alla ser att vi är professionella, att vi jobbar hårt med det och att vi representerar oss själva som individer på planen, tillfogar Erin McLeod.
Erin och Ella huttrar lite i den nykomna skånska vintern, men känner sig redan varmt mottagna. Och talar sig än varmare för FC Rosengård, på ett sätt som kanske ger perspektiv på hur väl ansedd klubben och svensk damfotboll är.
– Bara att tänka tanken att möta Frankfurt och vara på planen med 22 av de bästa spelarna i världen är fantastiskt. Och att få träna med den kalibern av spelare varje dag. Det är omöjligt att inte bli bättre då, om du inte sover dig igenom passen, säger Erin McLeod med ännu ett skratt.
– Spelare som Marta och tidigare Ramona Bachmann och Anja Mittag och inte minst Therese Sjögran - det är ju mina idoler jag växte upp med, säger Ella Masar McLeod.
De bubblar närmast över standarden i Europa och klassen på svenska spelare.
– Jag har mött Caroline Seger, Lotta Schelin och Therese - de är världsklasspelare. Jag såg Amanda Ilestedt i höstas slå 50-meterspassningar som kunde landat på en dime (tio cents mynt) och Emma Berglund är urtypen för en kapten, säger Ella Masar McLeod.
– När mina kompisar hörde att jag var på väg till Sverige, visste alla att det var för chansen att spela Champions League. Alla drömmer om att få spela i ett sådant här lag, även om amerikanska ligan är bra, förklarar Erin McLeod.
Ella är 29 år, medan Erin med 112 landskamper på meritlistan snart fyller 33, men det är inget som oroar henne.
– En målvakt blir bättre taktiskt med åren och blir mer av en ledare. Jag har också jobbat med en rörelsespecialist. Min fysik är bättre, jag är starkare än vad jag har varit. Jag hoppar högre.
– Erin ringde mig från omklädningsrummet när hon skadat sig. Det första hon sa var: "Såg du hur högt jag hoppade? Jag har aldrig hoppat så högt", säger Ella Masar McLeod.
– Jag har hela tiden sagt att mitt mål är nästa OS, men...
Erin McLeod lämnar meningen oavslutad, men Ella Masar McLeod fyller i med ett stort leende.
– Tro mig, hon är med till nästa OS med. Som hennes andra halva är jag övertygad om det.
De bjuder nämligen på många skratt och väldigt stor öppenhet - de båda kanadensiskorna. För även om Ella Masar McLeod är född amerikanska och har spelat för USA, så säger hon med stolthet i rösten.
– När vi gifte oss startade vi processen och för några dagar sedan fick jag klartecken att jag också är kanadensisk medborgare. Det känns viktigt för mig, för Vancouver är vårt hem.
– Jag kommer från en liten amerikansk bibelstad. Där är det inte okej att jag är gift med Erin. Det är det i Vancouver, där spelar det ingen roll om jag är gift med henne eller en man - vi är alla bara människor.
Gå till toppen