Huvudledare

Ledare: Gränskontroll måste bli en parentes. Löfven bör åka över Sundet.

Onsdagens extramöte inom EU som Sverige, Danmark och Tyskland kallats till avlöpte utan större dramatik. EU-kommissionens Dimitris Avramopoulus sade efteråt att parternas enats om att de tillfälliga gränskontroller som Sverige och Danmark infört "ska hållas till ett minimum och återställas till det normala så fort som möjligt".
Id-kontroll på Kastrup.Bild: DALSGAARD MIRIAM
Långsiktigt måste flyktingströmmen hanteras genom lösningar som involverar samtliga medlemsländer, konstaterade han vidare. Men till sådana lösningar är det alltjämt långt. Kommissionen kallade snarare till extramöte av rädsla för att fler EU-länder inför id-kontroller vid gränser.
Enligt migrationsminister Morgan Johansson (S), som representerade Sverige i Bryssel, visar kommissionen stor förståelse för det svenska agerandet. När persontrafiken över Öresund kan flyta som vanligt igen anser han att det är för tidigt att uttala sig om.
"Jag vill inte hamna i ett läge där vi lyfter de här kontrollerna och två veckor senare ser att vi har ett läge där vi har 10 000 eller 15 000 igen", säger han till TT.
Så här långt tycks åtgärden ha haft avsedd effekt. Bara enstaka asylsökande har tagit sig till Sverige via Öresundsbron de senaste dagarna. Och det var tvunget att göra något mot den stora flyktingströmmen, även om priset för den valda vägen är högt. I första hand naturligtvis för de flyktingar som fått ännu sämre möjligheter att söka asyl i Europa. Men även för Öresundsregionen och relationen mellan Sverige och Danmark.
"Man kan höra ljudet av sprickor sprida sig genom drömmen om ett integrerat Europa", skriver The Economist i en artikel om id-kontrollerna på Kastrup. Jobbpendlare intervjuas om sin syn på längre restid, men det bekymrar fler än enskilda arbetande. I artikeln uttrycker även höga företrädare för danskt näringsliv oro för effekterna av id-kontrollen. Pernille Knudsen från den danska arbetsgivarorganisationen talar om ett problem med potential att ta kål på ekonomisk tillväxt.
Liknande farhågor uttrycks på svenska sidan av Sundet. Även för Öresundsregionen finns således skäl att hoppas att kontrollerna mellan Sverige och Danmark blir en kort parentes. Med gott samarbete mellan länderna borde det också kunna bli så. Fast frågan är förstås hur det är ställt med samarbetsandan mellan Sverige och Danmark just nu.
Johansson och hans danska motsvarighet Inger Støjberg betonade visserligen efter mötet i Bryssel att relationen är god. Men det har varit hårda ord mellan regeringarna under den senaste tiden.
"Mitt enda och starka råd är att Danmarks och Sveriges statsministrar nu talar med varandra och finner en väg ur detta", säger tidigare utrikesminister Carl Bildt (M) till Expressen.
Sådana samtal vore helt klart på sin plats – om så bara som markering av en grundläggande grannsämja. Det får inte råda några tvivel om att Stefan Löfven (S) och Lars Løkke Rasmussen är inställda på att hantera den uppkomna situationen så samordnat och smidigt som möjligt. Åtgärderna som vidtagits är tillräckligt trista ändå.
Gå till toppen