Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Nästan inga asylsökande kommer över Bron

Under tisdagen kom drygt trettio asylsökande flyktingar till Skåne – de flesta med färja till Trelleborg. ”Vi såg en omedelbar effekt på Hyllie station, dit kom bara en–två asylsökande”, säger Ewa-Gun Westford på Skånepolisen.

Bild: Lars Brundin
Under måndagen kom 48 asylsökande flyktingar till Skåne. På tisdagen var de bara trettio, av dem var det färre än fem som hoppade av på Hyllie.
– Vi såg en omedelbar effekt på Hyllie station, dit kom bara en–två asylsökande. Där har vi annars tagit emot allt ifrån hundra till trehundra personer varje dag, sa Ewa-Gun Westford, informationsansvarig hos Skånepolisen, om måndagens siffror.
– Övriga kom till Trelleborg, Malmö hamn och Helsingborg. Vi såg också fler än vanligt som kom med taxi till Lernacken.
Under hösten har nästan 90 procent av alla asylsökande anlänt till Skåne. I slutet av december har antalet minskat och varierat kraftigt från dag till dag, men fortfarande legat kring flera hundra dagligen.
Enligt Ewa-Gun Westford ser polisen nu ett ökande antal asylsökande som tar vägen från Tyskland till Trelleborg.
– För de flyktingar som har id-handlingar är det ju inga problem. Ryktena går väldigt snabbt ute i Europa, säger Ewa-Gun Westford.
Under onsdagsmorgonen har det kommit 43 asylsökanden till Trelleborgs hamn. Rederierna ringer under natten och rapporterar till polisen.
– Det är en utmaning för oss att finnas på plats och kunna ta emot på rätt sätt. Om det kommer fyrtio personer kan vi ju inte stå där med en bil. I dag har vi varit där med buss, säger Ewa-Gun Westford.
I Migrationsverkets statistik registrerades 331 asylsökande under måndagen. Det var betydligt fler än under nyårshelgens fyra dagar, 31 december–3 januari, och obetydligt fler än den sista vardagen före nyår.
Men siffrorna förklaras av att det handlar om just hur många som hunnit registreras, och att Migrationsverkets registreringskontor är lägre bemannade under helgerna.
När nyårshelgens eftersläpning har klingat av, förväntar sig Migrationsverket att antalet asylsökningar kommer att gå ner.
– Eftersom vi vet att många av dem som har kommit tidigare har saknat id-handlingar, säger Matilda Niang på Migrationsverkets presstjänst.
Gå till toppen