Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Kultur & Nöjen

Mörkläggningsmyten. Efter övergreppen i Köln försvann plötsligt misstron mot kvinnorna.

En kartell av tystnad. Så beskrev Hans-Peter Friedrich, kristdemokratisk politiker i tyska CSU, public service-stationernas rapportering om de sexuella övergreppen i Köln på nyårsafton.
Protester på trettondagen framför Kölns tågstation. "Nej till rasism, nej till sexism", står det på banderollen.Bild: Hermann J. Knippertz
Friedrich är ingen politisk småhandlare. Han var fram till för tre år sedan landets inrikesminister. Det gör hans uttalande i onsdags om att det skulle finnas ”informationsspärrar” för viss typ av fakta extra anmärkningsvärt. Inte bara genom den politiska makt han fortfarande besitter som riksdagsledamot för systerpartiet till regerande CDU, utan också med tanke på den misstro mot etablerade medier som gror i landet.
För hundratals nyårsfirande kvinnor i Tyskland kunde 2016 knappast ha fått en sämre start. Utanför central-stationen i Köln skedde, enligt polisens rapporter, upprepade sexuella övergrepp när män i olika grupper – sammanlagt ett tusental – omringade festande kvinnor för att på olika sätt antasta, råna och i två fall även våldta.
Polisanmälningarna har under veckan fortsatt strömma in, inte bara från firandet i Köln, utan också från andra tyska städer.
Samtidigt som vidden började klarna av det som till sin omfattning förhoppningsvis kommer att förbli ett oöverträffat fall av mäns våld mot kvinnor, började också spekulationerna om vilka som låg bakom attackerna ta fart. Anmälningarna talade om män med nordafrikansk och arabisk bakgrund. Och så blev det som framför allt borde diskuteras som ett patriarkalt problem, i stället en händelse som nu skylls på Tysklands generösa invandringspolitik i allmänhet – och invandrare själva i synnerhet.
När sedan etablerade medier valde att inte okritiskt återge denna verklighetsbeskrivning följde den nu alltför välkända anklagelsen om mörkläggning, en anklagelse som i över ett år har klätts i ord genom begrepp som ”Lügenpresse” på högerextrema demonstrationer runt om i Tyskland. I det sammanhanget är det skrämmande att också högt uppsatta företrädare för etablerade partier stämmer in i den logiken.
Det är viktigt att vara vaksam på vilka strukturer som nu formar diskussionerna om övergreppen i Köln, och inte minst att försöka se de egna förväntningarna på hur rapporteringen ska se ut. Runt om i Tyskland pratar man om att gå samman i medborgargarden. ”För att göra vår stad säker för våra kvinnor”, som en av grupperna formulerar det på Facebook. Kampen mot patriarkalt våld är nog inte det enda eller främsta målet för dessa sammanslutningar.
Finns det då inte något positivt i hur övergreppen i Köln diskuteras? Jo, när det kommer till den misstro som ofta riktas mot offret i samtal om mäns våld mot kvinnor – den här gången verkar denna misstro av någon anledning som bortblåst.
Gå till toppen