Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sverige

Papperslösa tar taxi över Bron

Polisen möter allt fler asylsökande som tar sig till Sverige med hjälp av danska taxibilar.
Regeringen beslutade under torsdagen att förlänga gränskontrollerna vid gränserna.

En styrka på femton personer granskar fordonen som rullar in Sverige via Lernacken.Bild: Peter Frennesson
Det blåser kalla vindar ute på Lernacken. Gråhundsbuss 999 från Köpenhamn rullar in på tullstationen och blir vinkad åt sidan. Ett gäng påpälsade poliser kliver ombord för att kontrollera id-handlingar på resenärerna.
– Det är fler asylsökande här än på Hyllie. Men det har sjunkit dramatiskt vad jag förstår. De vi har haft här har kommit i taxi, säger Robert Carlsson, polisens gruppchef på platsen sedan en dryg vecka tillbaka.
Han arbetar till vardags vid gränspolisen i Stockholm. Han berättar om möten under veckan med flyktingar från Syrien och Afghanistan som tagit sig till Sverige med hjälp av danska taxibilar.
– Vi för en dialog med taxichaufförerna som vi möter, säger Robert Carlsson.
Taxibolagen omfattas inte av transportörsansvaret, som ligger till grund för tåg- och färjebolagens kontroller av resenärer som färdas över sundet.
Vid resor med privata bilar över Bron finns det risk att chaufförerna misstänks för människosmuggling.
Än så länge har ingen taxichaufför hamnat i den sitsen men polisen har lyft frågan med branschorganisationer.
– Chauffören måste bilda sig en uppfattning om kunden inför varje körning, säger Ewa Gun Westford, presstalesperson på polisen i region syd.
Regeringen har beslutat att förlänga gränskontrollerna till den 8 februari, i fortsättningen ska besluten gälla en månad i taget,
Bilisterna som passerar förbi det snöiga Lernacken under torsdagsförmiddagen sitter beredda med id-handlingarna.
Kontrollerna sker snabbt, polisen har en flexibel styrka som sätts in där det behövs för tillfället. De hamnar oftast vid Bron eller i Trelleborgs hamn när morgonfärjan glider in.
På torsdagsmorgonen anlände elva asylsökande med färja, samma siffra för Hyllie och Lernacken var enligt polisen noll under natten.
Migrationsverkets siffror pekar i en tydlig riktning. Av det historiska antalet asylsökande under 2015 återstår bara en rännil.
Kulturhuset Kontrapunkt i Malmö fungerar som natthärbärge för flyktingar. Sedan i måndags kväll, då id-kontrollerna på Kastrup startade, har inte en enda nyanländ gäst tillbringat natten i lokalerna.
Förändringen märks även vid Migrationsverket på Jägersro. De vita tälten som skulle skydda mot regn och kyla är borta. Köerna är betydligt kortare.
Bredvid entrén leker en liten pojke. Han har en vinterjacka med texten Unicef på bröstet. Två män passerar förbi släppandes på tunga resväskor.
Ingen av de tillfrågade personerna är nya i Sverige.
Hur länge har de då varit här?
"Ett år", "två veckor, "åtta månader", blir svaren.

Kontroller

I december beslutade Sveriges regering om tillfälliga gränskontroller. Syftet är att stoppa asylsökande utan handlingar från att ta sig till Sverige. Beslutet har tidigare förnyats var fjortonde dag.
Bolag som transporterar passagerare utan id-handlingar eller visum över gränsen riskerar att få betala böter. Transportörsansvaret gäller både tåg, buss och färjetrafik. Den 4 januari startade id-kontroller av tågresenärer vid Kastrup.
Gå till toppen